slankekur

Slankekur og sprekk – hva er det som skjer – og hva kan jeg gjøre?

Hvorfor sprekker man under en slankekur? Jeg var da så godt igang, og alt gikk så fint…

Nesten alle av de som har forsøkt å gå ned i vekt har også opplevd at man på et tidspunkt dessverre går opp igjen. Hvorfor skjer dette, og kan man gjøre noe annerledes? Her deler vår klinisk ernæringsfysiolog Christian Lyckander noen av årsakene til at mange får en jojo-utvikling, og faller ut av rutinene de forsøker å innarbeide.

Tilbakefall

Det er svært få som klarer å følge et bestemt kosthold eller spisemønster uten at unntak og utskeielser inntreffer. Vi tror at det er viktig å være klar over at man på et tidspunkt vil kunne få det tøft, men da må man også ha en plan for hva som skjer ved tilbakefall. Våre beste tips ved tilbakefall innebærer: ikke lev for strengt, unngå en sort-hvitt-tankegang, og finn riktig motivasjon!

Ikke lev for strengt

Psykologisk sett er vi mennesker såpass enkelt skrudd sammen at vi har lyst på det vi ikke kan få. Ved å lage strenge matregler om hva man kan spise eller ikke spise, må man hele tiden kjempe en psykisk kamp mot viljestyrken. Å spise for mye av noe for ofte kan være ugunstig, men å spise litt av noe er sjeldent farlig. Hva med å kunne unne seg en sjokoladebit med god samvittighet og jobbe med inntak av konkrete mengder, fremfor å sette seg mål om null-inntak? 

Unngå en sort-hvitt-tankegang

Vi elsker å sette ting i bokser, for det er lettere å forholde seg til kategoriske tilnærminger i en stadig mer kaotisk hverdag. Vi liker å kategorisere maten som «sunn» eller «usunn», men som nevnt over kan også matvarer som sjokolade og godteri være en del av et sunt og variert kosthold, så lenge det er snakk om et kontrollert og bevisst inntak. «I dag har jeg vært flink», eller «i dag har jeg absolutt ikke vært flink» er et annet eksempel. Altfor mange har en tendens til å tenke at man har ødelagt for hele dagen, eller til og med hele uken, hvis man gjør noe feil i ett enkelt måltid. Kanskje spiste man et kakestykke mer enn det man trengte til lunsj, det er jo alltid vanskelig å si nei når kollegaene feirer en bursdag på pauserommet. Det betyr ikke at man har ødelagt noe som helst – hent deg inn igjen til neste måltid! Følg rutinen du hadde planlagt for resten av dagen, det er først når du har tankegangen om «alt eller ingenting» at det typisk går galt.

Finn riktig motivasjon

Hvor kommer motivasjonen for endring fra? Hvis det er noen andre enn deg selv som vil at du skal endre deg, er det lite trolig at du kommer til å få til endringen over tid. Still deg selv kritiske spørsmål: hvorfor vil jeg endre det jeg gjør? Hva oppnår jeg hvis jeg gjør endringen? Hva skjer hvis jeg ikke gjør endringen?

Sultfølelse og vekttap

Når det gjelder vekttap er dette en prosess hvor mange møter på ulike problemstillinger. En av de vanligste problemene er en økende sultfølelse. Kroppen kjemper imot vektnedgang både ved å nedregulere forbrenningen og samtidig øke sultfølelsen, noe som vil gjøre det enda vanskeligere å gå ned i vekt. Dette er nok en av mange grunner til at mange opplever at vekten stopper opp. Da er det flere ting som er viktig å huske på. For det første er det veldig viktig å ha et fokus på det man har oppnådd. Mange setter store og urealistiske krav til seg selv, som innebærer større vekttap enn det som er vanlig med medisiner eller til og med kirurgisk behandling. Forskning viser at et vekttap på kun 5-10% har positiv effekt for helsen, blant annet vil man kunne få lavere blodtrykk, blodsukker og kolesterolverdier av et slikt vekttap.Når man går ned i vekt blir det enda viktigere enn normalt at man fyller på med fornuftig næring. Vektnedgang er avhengig av et underskudd på energi (kilokalorier), så i teorien kan man spise hva man vil for å gå ned i vekt så lenge mengden er begrenset, men jo mer fornuftig (og mettende) næring du fyller på med, jo lettere vil det være å håndtere sultfølelsen.

Våre tips for økt metthetsfølelse 

Fiber

Fiber senker magens tømningshastighet som kan gi økt og mer varig metthetsfølelse. I en tidligere artikkel så vi også at fiber virker anti-inflammatorisk (betennelsesdempende) gjennom de kortkjedete fettsyrene som dannes når fiber brytes ned i tykktarmen. Gode kilder er grønnsaker og grove kornprodukter.

Grønnsaker

Grønnsaker inneholder generelt lite energi, men er samtidig fulle av fiber, antioksidanter og vitaminer/mineraler som er nødvendige for kroppen. Hvis man for eksempel går ned i mengde middagsmat, kan det være fornuftig å øke mengden med grønnsaker. Det vi vil gi mindre energi totalt i porsjonen, og man kan fortsatt få følelsen av at man spiser samme mengde mat som før.

Proteiner

Proteinene er et av næringsstoffene som gir mest metthetsfølelse, og kroppen bruker ekstra energi når den skal metabolisere (bryte ned) proteiner, som kalles matens termiske effekt. Proteiner er i tillegg viktig for å bygge og vedlikeholde muskulatur. Man kan ikke forvente å bygge muskulatur i en vektnedgangsfase, men går man ned i vekt er det viktig å beholde mest mulig av muskelmassen. Gode kilder: kylling, kalkun, fisk og skalldyr, egg, tofu, magre meieriprodukter og rødt kjøtt i begrensede mengder.

slankeoperasjon slankemedisin

Christian Lyckander

Klinisk ernæringsfysiolog