Gastroskopi scaled

Gastrokirurgi

Har du behov for hjelp med utredning og behandling av lidelser i bukvegg, bukhule eller tarm systemet? IbsenSykehusene har erfarne spesialister som kan hjelpe deg med utredning og behandling av plager i mage og tarm.

Hva er gastrokirurgi?

Gastrokirurgi er utredning og behandling av organer i bukvegg (f.eks brokk), bukhule (f.eks galleblære) og fordøyelsessystemet.

IbsenSykehusene bruker først og fremst kikkhullsteknikk (laparoskopi) ved inngrep. Laparoskopi (kikhullskirurgi) er inngrep som foregår ved at man fører fine instrumenter inn i bukhulen via flere små åpninger (porter). Fordelen med denne operasjonsmetoden er at sårene i bukveggen blir mye mindre enn ved en åpen operasjon, noe som fører til at pasienten har mindre vondt etterpå og kommer mye raskere til hektene igjen.

Generell mage og tarm problematikk

Behandle mageproblem illustrasjonsbilde

Mange sliter med mageproblemer som smerter eller ubehag som halsbrann, luftplager, kvalme eller løs mave og forstoppelse. Dette kan være plagsomt og gå utover livskvaliteten

Halsbrann skyldes syre som kommer opp i spiserøret fra magesekken. Mange opplever halsbrann en gang i blant, et eksempel er kvinner som får det under graviditeten eller at man spiser noe man ikke tolererer. Enkelte får det oftere enn andre og kan trenge utredning, behandling eller endring i kostholdet.

Magesår oppstår når slimhinnen i magesekken eller tolvfingertarmen skades og syren i magesekken kommer i kontakt med dypere vev. Dette gjør som oftest såpass vondt at man oppsøker legen. De vanligste årsakene til magesår er en bakterie som heter Helicobacter pylori, eller legemiddelbivirkninger.

Cøliaki er en autoimmun sykdom som gjør deg overfølsom for gluten. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Om du har cøliaki og spiser glutenholdig mat blir tynntarmens slimhinne betent, og næringsstoffene fra maten blir ikke fullt ut absorbert. Dette kan føre til en rekke symptomer og helseproblemer.

Tarmkreft er den vanligste betegnelsen på ondartet svulst i tykktarmen eller endetarmen. Tilfeller av mage- og tarmkreft har vært økende de siste årene, og jo eldre man er, dess større er sjansen for å utvikle kreften. Kvinner er mer utsatt for tykktarmskreft enn menn, mens menn har noe mer endetarmskreft. Overvekt disponerer for tarmkreft. Arvelighet betyr relativt lite. Livsstil har betydning, hvor vektkontroll og sunt kosthold er viktig.

Rundt 85 prosent av kreft oppstår etter fylte 60 år. Derfor er det viktig at man får undersøkt tarmen allerede fra 50 års alder. Det pågår for tiden et pilotprosjekt for tarmkreftscreening. men fra 2019 er det nå vedtatt å innføre nasjonalt screeningprogram for tarmkreft. Det året man fyller 55 år blir alle menn og kvinner invitert til å delta i screeningen hvor man ved hjelp av en hjemmetest kan avdekke usynlig blod i avføringen. Dette vil kunne oppdage kreft på et tidlig tidspunkt. Det legges videre opp til en gradvis overgang til kikkertundersøkelse av tarmen (koloskopi) i programmet. Du kan lese mer om det her: Helsedirektoratet.

IbsenSykehusene utfører både operasjoner og skopier av lidelser i mage- og tarmregionen.