Mini Gastric Bypass

Mini Gastric Bypass hjelper deg med forhøyet BMI oppnå et raskere vekttap også hvis du har noe problemer med refluks og halsbrann. Mini Gastric Bypass en av de to operasjonsmetodene som gir størst varig vektnedgang etter 5 år. 

Slankeoperasjonen Mini Gastric Bypass

Slankeoperasjonen Mini Gastric Bypass er en kombinasjon av en Gastric Sleeve operasjon og en ordinær Gastric Bypass. Mini Gastric Bypass kalles også One Anastomosis Gastric Bypass (OAGB). Operasjonsmetoden ble utviklet i 2007 for å redusere risikoen for de kirurgiske komplikasjoner etter en ordinær gastric bypass. Det har vist seg at denne operasjonen gir det samme eller et bedre vekttap sammenlignet med en tradisjonell Gastric Bypass, men risikoen for komplikasjoner reduseres fra 7% til 2,9%.

Mini Gastric Bypass utføres som kikkhullskirurgi. Kirurgene lager først et langt smalt rør (mansjett eller sleeve) av magesekken, men ingen deler av magesekken fjernes som ved en Gastric Sleeve. Fra den smale, reduserte magesekken lager kirurgene deretter en sammensying eller skjøt (anastomose) til tynntarmen. Sammensyingen blir gjort mellom 150 og 200 cm ned på tynntarmen, avhengig av tarmens lengde og pasientens overvekt. Maten får dermed et kortere løp, mens gallesaftene og magesyre fortsetter i det eksisterende tynntarmløpet som før.

Operasjonen skaper til dels en restriksjon ved at magesekken har blitt mindre, og til dels en reduksjon i næringsopptaket ved at tynntarmen har blitt kortere. Denne operasjonstypen har vist seg å gi en stor og varig vektreduksjon dersom man følger opp med riktig kosthold. Mini Gastric Bypass gir en sikker og varig vektreduksjon og en betydelig forbedring av følgesykdommer knyttet til overvekt.

Etter operasjonen vil det være svekket opptak av viktige næringsstoffer og vitaminer fra tarmen. Det er derfor nødvendig med vitamin- og næringstilskudd for resten av livet og viktig med regelmessig kontroll av dette.

Illustrasjon av Mini Gastric Bypass

Mini gastric bypass illustrasjon
De røde pilene viser matens vei gjennom fordøyelsessystemet.
De grønne pilene viser veien til saltsyre (HCL), sekret fra bukspyttkjertel og lever/galle.

Mini Gastric Bypass og komplikasjoner

Mini Gastric Bypass gir en betydelig forbedring av følgesykdommer knyttet til overvekt, men som ved all kirurgi er det også en risiko for komplikasjoner. Aktuelle komplikasjoner i forbindelse med eller rett etter operasjonen er lekkasje eller blødning. Forekomsten er sjelden og oppdages raskt, vanligvis i løpet av det første døgnet. Slike tilstander gir tydelige symptomer og pasienten vil bli tatt inn igjen på operasjonsstuen med en gang.

Andre kjente komplikasjoner ved operasjoner generelt er blodpropp. For å hindre blodpropp er det viktig at du kommer deg opp og går rett etter operasjonen. Du vil også få blodfortynnende medikamenter som du fortsetter å ta hjemme i 10 dager.

Ved Mini Gastric Bypass kan noen pasienter oppleve forsnevringer og sår der tynntarmsbøylen er festet til magesekken. Noen pasienter kan oppleve gallerefluks etter denne operasjonen. Da er det mulig å gjøre om til en Gastric Bypass. Forekomst av tarmslyng er derimot svært sjeldent ved Mini Gastric Bypass.

Hvilke pasienter anbefales å gjøre en Mini Gastric Bypass?

Mini Gastric Bypass anbefales til pasienter med en høy BMI der en gastric sleeve operasjon alene ikke vil gi et tilfredsstillende vekttap. Pasienter med halsbrann eller refluks før operasjonen anbefales Mini Gastric Bypass fremfor en Gastric Sleeve, selv med lavere BMI . 

Oversikt Mini Gastric Bypass

FormålVektreduksjon
Operasjonstid30 – 60 minutter
Anestesi:Full narkose
Optimalt vekt resultatMinimum 1 år
Forventet sykemeldingstid3 til 6 uker
BehandlingsstedGjøvik
Pris94 850,-

Vil du gå ned i vekt? Har du forhøyet BMI? Da kan Mini Gastric Bypass være riktig for deg.

Overvektsteamet ved IbsenSykehusene har vært med på å forandre livet til mange overvektige i Norge. Våre kirurger, sykepleiere og klinisk ernæringsfysiolog står klare til å gi deg en trygg operasjon og grundig oppfølging. Fyll ut skjemaet for en uforpliktende legekonsultasjon.

Hva koster en slankeoperasjon?

Prisen på slankeoperasjon er avhengig av hva slags type operasjon du velger i samråd med våre leger. Mer informasjon om slankeoperasjon og pris finner du her.

En slankeoperasjon på IbsenSykehusene inkluderer 2 års oppfølging med klinisk ernæringsfysiolog.

I trygge hender hos Ibsensykehusene

Pasientsikkerhet og trygghet er det aller viktigste når det gjelder operative inngrep. Våre pasienter må slutte med nikotinholdige produkter i god tid før operative inngrep. Dette kan være produkter som sigaretter og snus. Du må også på en liten slankekur for leveren din før en operasjon. Du vil få veiledning av klinisk ernæringsfysiolog.

I 2020 utførte IbsenSykehusene flest slankeoperasjoner i Norge i henhold til innrapporteringen i det skandinaviske kvalitetsregisteret, SOREG. Tallene stadfestet også at du er i trygge hender hos IbsenSykehusene: Vårt dyktige kirurgiske team sørget for at alle operasjonene som ble foretatt i 2020 hos IbsenSykehusene forløp uten operasjonskomplikasjoner for våre pasienter.

Overvektsteamet på IbsenSykehusene består av Norges dyktigste kirurger innen overvekstskirurgi, i tillegg til et samkjørt team bestående av operasjons sykepleiere, anestesi, koordinatorer og klinisk ernæringsfysiologer som alle sørger for best mulig behandling for våre pasienter. Våre erfarne sykepleiere og ansestesipersonell, i tillegg til pleiepersonalet, sørger for at du er oppe og går med en gang du våkner fra narkosen. Etter en natt på sykehuset skrives du ut, og kan reise hjem.