Brystforstorring illustrasjonsbilde

Brystforstørring

Brystforstørring

Vil du ha større bryster?

Brystforstørring kan forstørre naturlige små bryster, eller rekonstruere bryster etter brystkreft, fødsel og vekttap.

Brystforstørring er en type brystoperasjon som innebærer at man setter inn implantater under brystene for å få mer volum og er en av de vanligste operasjonene innenfor plastikkirurgi. Brystene blir spenstigere og huden strammere, samtidig som brystvortene bringes fremover og oppover.

Formålet med en brystforstørring

Mange kvinner er misfornøyde med både størrelsen og formen på brystene sine. En brystoperasjon kan forstørre naturlige små bryster eller gjenopprette volum og form etter fødsel og vekttap. Du kan også få rekonstruert brystene dine etter brystkreft. Enten du ønsker større bryster med mer volum, eller vil ha tilbake dine ungdommelige former etter amming eller vekttap, vil brystforstørrelse kunne gi deg brystene du ønsker. Hva enn motivasjonen din er, vil kirurgene på IbsenSykehusene høre på deg og hjelpe deg med å velge den operasjonen som er best for deg.

Valg av type og størrelse av brystimplantater

Valg av størrelse og type implantat er avhengig av pasientenes høyde, vekt, bredde på brystkassen, bredde på skuldre og selvfølgelig størrelse på selve brystene. Det finnes mange forskjellige typer implantater, i Norge er det vanligste silikon. Kvalitet og eventuelt overskudd på hud er også en viktig faktor. Dette blir bestemt i samråd med kirurg. IbsenSykehusene bruker kun produkter av høyeste kvalitet. Alle våre implantater kommer fra den verdensledende amerikanske produsenten Mentor, som har begrenset livstidsgaranti dersom det skulle oppstå behov for skifte av protese.

Oversikt

FormålStørre bryster med mer volum
Operasjonstid1,5 – 2 timer
AnestesiAnestesi/Sedasjon
Optimalt Resultat4-6 Måneder
Forventet sykemeldingstid2-3 Uker

Mulige komplikasjoner ved brystforstørring

Kroppen vil oppfatte brystimplantat som et fremmedlegeme og bygger derfor en barriere av eget bindevev rundt implantatene. Barrieren fremstår som kroppens egen naturlige kapsel som holder fremmedlegeme under kontroll. Kapseldannelsen kan imidlertid bli for kraftig og gjøre brystet hardere enn ønsket. Brystene kan også oppleves såre. Oppstår det en kraftig kapseldannelse i løpet av de første 6 måneder, kan det være nødvendig å gjennomføre en ny operasjon og legge inn implantatet på nytt. Vi utfører dette uten nye kostnader for deg. For 5-10 % av de som har tatt en brystforstørrelse, er det vanlig å utvikle kapseldannelse som krever utskifting av implantatet. Det kan skje opptil 10 år etter operasjonen. Du vil som regel kunne kjenne eventuelle forandringer ved selvundersøkelse. Har det dannet seg en kraftig kapsel rundt implantatet, kan det være vanskelig å gjennomføre mammografi. Da kan du benytte seg av ultralyd eller MR undersøkelse.

Implantater og graviditet

Ønsker du å få brystforstørrelse med implantater før en eventuell graviditet, kan vi ikke garantere at formen på brystet vil være den samme etter graviditet. Bortsett fra en mulig kosmetisk endring før og etter graviditet, er det ingen problemer knyttet til graviditet og brystimplantater. Implantater vil ikke stå i veien for produksjon av melk og amming.

Brystforstørring pris

Pris på bystoperasjon avhenger av hvilken silikon protese du ønsker. Vi har følgende priser på brystforstørring.

Brystoperasjon før og etter

Forberedelser til brystoperasjon

Pasienten fyller ut et egenopplysningsskjema for å avdekke om det foreligger alvorlige sykdommer, eller andre tilstander som kan medføre økt operasjonsrisiko. Man skal ikke gjennomgå denne type kirurgi dersom det foreligger en risiko, som f.eks. blodpropp innenfor en 6-måneders periode før inngrepet. Pasienten må heller ikke lide av akutte sykdommer på selve operasjonsdagen. På operasjonsdagen er det viktig å ha intakt hud ved og rundt operasjonsområdet. Piercing som berører operasjonsfeltet må fjernes om annet ikke er avtalt.

Blodfortynnende medikamenter, medikamenter mot betennelse (antiflogistika), tranpreparater, og Omega-3 skal ikke brukes de siste to ukene før operasjonen. Det samme gjelder p-piller og hormonpreparater. Vi ønsker å unngå operasjon andre og tredje dag i menstruasjonssyklusen, og ber om at våre pasienter ikke drikker alkohol 2-3 dager før operasjonen. Røyking bør opphøre 4 uker før operasjonen, og man bør avstå røyking minst 2 uker etter. Om du er i tvil – ta kontakt med oss i god tid før operasjonen, gjerne når du er til konsultasjon hos legen.

Pasienten bør kjøpe Hibiscrub-oppløsning 40 mg/ml på apoteket (desinfiserende såpe). Dagen før operasjonen og på selve operasjonsdagen dusjer man hjemme med denne oppløsningen.

Pasienten skal være fastende i fem timer før operasjonen. Dersom man skal opereres tidlig, f.eks. kl. 08.00, starter fasten fra midnatt. Det er imidlertid tilrådelig å spise en lett frokost fem timer før operasjonen ved operasjonstart etter kl. 12.00, slik at blodsukkerverdiene ikke blir for lave. Medisiner for hjertelidelser, blodtrykk og astma skal man ta med et glass vann, selv om man faster.

Husk å ta med en passende sports-BH, gjerne en som kan kneppes foran eller bak. Den bør være tøyelig og elastisk, og passe godt rundt brystkassen. Særlig sportsbutikker, men også apotek har et godt utvalg av støtte-BH’er. Ta kontakt med personalet som vil være behjelpelig med utprøving.

Selve brystoperasjonen

Når man ankommer blir man møtt av teamet som skal gjennomføre operasjonen. En del inngrep krever at snittføring tusjes på huden. Inngrepet utføres som dagkirurgi ved hjelp av intravenøs anestesi (sove- og smertestillende medikamenter), kombinert med lokalbedøvelse. Det finnes flere operasjonsmetoder og tilganger, hva som passer for deg avtales med din kirurg. Den vanlige tilgangen er under brystet i overgangen mellom bryst og brystvegg, alternativt i overgangen mellom brystvorte og hud. Det lages en lomme for implantatet, enten bak brystkjertelen eller under brystmuskelen. Huden lukkes med selvoppløsende tråd. Det legges så en bandasje over som består av to lag:

  • Rett på huden legges en Micropore-tape. Denne tåler dusjing, og skal sitte på frem til kontroll. Om den faller av bør den erstattes (viktig for å hindre infeksjon).
  • Det legges på en bandasje bestående av elastiske Mefix-plastre, samt sterile kompresser.

Operasjonstiden er ca. 1,5 – 2 timer.

Etter brystoperasjonen

Dagkirurgi betyr at man reiser hjem 1-2 timer etter operasjon. Etter utskrivning kan det oppstå situasjoner hvor det er viktig å ha en person tilgjengelig de første tjuefire timene. Man bør også ha hjelp til hjemreisen på grunn av medikamentene man får. Pasienten får med seg resept på smertestillende medikamenter, samt antibiotika for å forebygge eventuell sårinfeksjon – disse skal brukes i henhold til det som ble avtalt ved avreise.

Bandasjen skal fjernes etter 4-5 dager, og da kan man dusje hele kroppen. Etter dusjing tar man på BH-en igjen. Man må regne med en del stramming og sårsmerter det første døgnet. Symptomene og plagene avtar som oftest i løpet av noen dager. I den første uken etter operasjon skal man holde seg i ro, og ikke løfte armene over skulderhøyde.

Det er vanlig å foreta en kontroll for å sjekke sårheling og form i løpet av 14 dager etter inngrep. I denne tiden skal pasienten bruke BH kontinuerlig, og det er også tilrådelig å bruke kompresjonstøy (strømper med mer) når det er avtalt.

Man kan påregne å være tilbake i arbeid etter noen dager, men vi råder våre pasienter å unngå utstrakt aktivitet i minst en uke etter brystoperasjonen. De første tre månedene etter inngrepet skal man bruke sports-BH ved all fysisk aktivitet, og unngå øvelser som innebærer risting i overkroppen (jogging, ridning, aerobic m.m.). Lettere trening (f.eks. svømming) kan man starte med etter 2-3 uker, og full fysisk aktivitet kan gjenopptas etter 3-4 måneder.

Om komplikasjoner:

IbsenSykehusene gjør hva vi kan for å forebygge og hindre at komplikasjoner oppstår. Derfor benytter vi kun erfarne kirurger som gjennom mange års praksis har vist at de meget sjelden opplever uønskede hendelser eller komplikasjoner.

Det er alltid en viss grad av smerter forbundet med operasjon, disse behandles enkelt med smertestillende medikamenter. Etter operasjonen kan man oppleve å få redusert eller økt følsomhet i huden, spesielt rundt brystvorten og i området der implantatet plasseres. Det kan vedvare en tid etter inngrepet.

Enkelte pasienter utvikler kapseldannelse i løpet av en 10-årsperiode etter operasjonen. Dette krever utskifting av implantatet, noe som dekkes av produsentens begrensede livstidsgaranti.

Tidlige komplikasjoner: Brystløft er en operasjon som innebærer flere sårflater. Blødninger kan oppstå, fordi snittet foretas i strukturer som er rike på blodkar. Det er derfor meget viktig med visse forberedelser som nevnt over. Blødninger skal overvåkes, og dersom de er rikelige bes pasienten ta kontakt med oss.

Infeksjoner forekommer sjelden. I de tilfellene det skjer, vil de som oftest være overfladiske. Det er viktig med tidlig tilsyn og behandling ved mistanke om infeksjon. Infeksjoner som skal behandles kan oppstå etter noen dager. Ved infeksjoner som trenger behandling får pasientene antibiotika, eller det gjøres en kirurgisk intervensjon.

Ødelagt vev (nekrose) kan man få i tilfeller hvor man får for mye drag, eller at det ikke er tilstrekkelig sirkulasjon. Det kan også forekomme i forbindelse med blodansamling og/eller infeksjon.

Sene komplikasjoner: Godt planlagt, og teknisk riktig utførte inngrep, skal resultere i fine og usjenerende arr. Arr med behov for korreksjon kan likevel oppstå. Disse kan ofte korrigeres på et senere tidspunkt, men tidligst 3-4 måneder etter første operasjon.