har jeg lipødem

Har du spørsmål om lipødem?

Spørsmål og svar

Her finner du svar på spørsmål omkring Lipødem. Operasjonssykepleier Iris Weiseth står for mange av svarene. Iris er selv operert for lipødem og har derfor en svært god kjennskap til sykdommen, behandlingen og resultater, både som pasient og helsepersonell.

Fant du ikke svar på spørsmålet ditt?

Er det noe du lurer på rundt lipødem, diagnosen og behandling, send gjerne inn spørsmål til oss:

Om du har fått påvist åreknuter som vil ligge i operasjonsfeltet bør disse opereres. Dette gjøres gjerne i forbindelse med operasjonen. En større utredning av åreknuter og hele venesystemet før konsultasjon og vurdering er ikke nødvendig.

Vi skriver spesialisterklæring. Du bruker denne erklæringen når du er i kontakt med fysioterapeut som bestiller hjelpemidler og kompresjonstøy gjennom HELFO. Vi erfarer at det er ulik praksis hos helseforetakene, noe som gjør at noen får godkjent søknad om støtte og får dermed dekket utgiftene, mens andre kan risikere å få avslag.

Prislisten finner du her. Du finner priser på behandling, konsultasjon og spesialisterklæring.

Pasienten ikles kompresjonstøy mens man fremdeles er i narkose. Etter operasjon anbefaler vi en overnatting på sykehuset i Porsgrunn. I tillegg vil kirurg følge opp postoperativt, samt før neste operasjon. Vi anbefaler også vår lukkede Facebook gruppe, der du kan få svar på spørsmål man måtte ha også fra andre pasienter.

Langtidseffekten er svært avhengig av kirurgens teknikk, utstyret som benyttes og hvor stort område som tas av gangen.

Ved kirurgi på store områder på en gang blir ikke alt lipødemfett fjernet, og både smerter og størrelse kan øke på nytt. Dersom kirurgen ikke utfører operasjonen korrekt teknisk, vil også lipødemfett bli værende og kunne føre til tilbakefall. Tradisjonell fettfjerningsutstyr vil heller ikke klare å fjerne alt det lipødeme fettvevet, og igjen vil man kunne risikere tilbakefall.

Vektoppgang er med på å forverre lipødem symptomer, og derfor er det viktig å unngå vektoppgang. Kroppen vil alltid tilstrebe å bli den størrelsen man var på det største, det er derfor viktig å holde vekten etter operasjon. Dette er noe som kalles ‘set point theory’ (det er beskrevet i bloggen vår om slankeoperasjoner om du er interessert i å les litt mer om temaet). Christian Lyckander, klinisk ernæringsfysiolog hos oss som kan hjelpe om ønskelig med individuelt tilpassede kostholdsplaner.

Kostholdsveiledningen fokuser på proteinrik kosthold, hyppige, små måltider og det å tilpasse kosthold til den maten hvert individ faktisk liker.

Vi tilbyr også medisinsk behandling av overvekt, som består av 6 måneders behandling med blant annet kostholdsveiledning som følges av klinisk ernæringsfysiolog for å måle behandlingseffekt.

Det er rett å slett viktig fordi en dyktig og erfaren lipødem kirurg, som benytter WAL (Water assisted liposuction) teknologien vil kunne øke sjansene for et vellykket behandlingsresultat!