lipødem

Fettransplantasjon

Fettransplantasjon

Fettransplantasjon brukes blant annet for å korrigere rynker, dype furer og ujevnheter i ansikt-, hals-, og brystområdet. I motsetning til fillere (hyaluronsyre og laktater) har fettransplantasjon en varig effekt.

Kroppsforming med fettransplantasjon kan være en meget god metode for deg som har uønsket fett på deler av kroppen, og samtidig et ønske om en moderat forstørrelse av andre deler av kroppen. Fettransplatasjon brukes ofte til brystforstørrelse, leppeforstørrelse, ansiktsløft, kinnbenforstørrelse, penisfortykkelse, rumpeforstørring og utjevninger av søkk på kroppen etter tidligere kirurgi eller skade.

De områdene som egner seg best er hake, bryst, mage, hofter, sete, utsiden av lårene, innsiden av knærne, ankler og rygg. Hos kvinner er hofter, lår, nedre del av magen vanlig. Hos menn samler fettet seg oftest over brystet, under haken og bak på hoftene.

Vanligvis overlever mellom 50–75 % av det flyttede fettvevet på sitt nye sted. Dette er levende vev, og det er derfor vanskelig å si nøyaktig hvor mye fett som vil overleve i hvert enkelt tilfelle. Hud hos eldre personer har dårligere sirkulasjon enn ung hud, og derfor kan man forvente dårligere overlevelse av fettet med økende alder. Røykere har dårligere blodsirkulasjon i vevet, og da overlever fettcellene i liten grad. Du må være ikke-røyker for å gjøre fettransplantasjon, både flere måneder før, og minst et halvt år etter inngrepet. Fettvevet som overlever integreres som helt ekte, eget vev og vil oppføre seg deretter. Metoden gir meget små arr i huden, og perioden etter inngrepet er vanligvis lite smertefull.

Oversikt

FormålReposisjonere/flytte fettvev fra en del av kroppen til et annet
Operasjonstid1–2 timer
Anestesi:Anestesi/Sedasjon evt
Optimalt Resultat4–6 Måneder
Forventet sykemeldingstidAvhengig av jobbsituasjon

Fettransplantasjon pris

Kontakt oss for pris på fettransplantasjon. Pris vil avhenge av dine individuelle behov.

Forberedelser til operasjonen

Ved konsultasjon blir pasienten bedt om å fylle ut et egenopplysningsskjema. Hensikten med dette er å kartlegge om det foreligger sykdommer, eller andre tilstander som kan medføre økt operasjonsrisiko. Det er derfor viktig at man informerer om kroniske sykdommer, allergier og medisinbruk. Blodfortynnende medikamenter som acetylsalisylsyre (Albyl E, Dispril, Globoid og lignende), antiflogistika (som Voltaren, Ibux, Naprosyn, Indocid), samt tranpreparater (Omega-3) må man stoppe med minst 1-2 uker før operasjonen. P-piller og hormonpreparater skal ikke brukes 14 dager før inngrepet. Røyking bør oppholde 4 uker før operasjonen, og man bør avstå fra å drikke alkohol dagen før. Pasienten må ikke lide av akutte sykdommer på selve operasjonsdagen.

Selve operasjonen

Innledningsvis tar vi standardiserte bilder. Dette gjøres også 3-4 måneder etter operasjonen.

Inngrepet utføres som dagkirurgi, og pasienten får lokalbedøvelse og beroligende medikamenter. Transplantasjonen innebærer at man henter fett fra pasientens kropp ved hjelp av en spesiell kanyle. Fettet prepareres på operasjonsstuen, før det injiseres i det avtalte området. Hvor mye som injiseres er avhengig av hva man ønsker å oppnå. Normalt handler det om små mengder fett ved korreksjoner i ansiktet.

En del av fettransplantatet under ansikt kan forsvinne 3-4 måneder etter behandling.

Etter behandlingen

Pasienten blir liggende og hvile i ca. en time etter avsluttet inngrep, og kan deretter reise hjem. Man må ha hjelp til transporten, og det anbefales å ha en person tilgjengelig døgnet rundt de første par dager. Man bør avstå fra røyking minst 2 uker etter operasjonen. Alle pasienter vil oppleve at de får hevelse i og rundt operasjonsstedet. Hevelsen er mest uttalt dagen etter inngrepet, men bedrer seg i løpet av 3-4 dager. I løpet av 3-6 uker vil den forsvinne helt. Noen får blåmerker, men disse vil gå bort i løpet av 10-14 dager. Pasienten bør ligge på ryggen med hodet høyt, samt unngå fremoverbøyninger og tunge løft de første ukene etter operasjon.

Komplikasjoner

Etterblødning forekommer, men svært sjeldent. Disse opphører vanligvis etter lengre avkjøling. Infeksjon kan forekomme, men er svært sjelden. Ved inngrep foretatt på andre deler av kroppen (ikke ansiktet) skal man være oppmerksom på at en del av fettransplantatet kan forsvinne 3-4 måneder etter behandling. Skjer dette så ta kontakt med oss.