Slankeoperasjonen – steg for steg

Lurer du på hva som skjer når man bestemmer seg for en slankeoperasjon? Her går vi igjennom prosessen før og etter en slankeoperasjon steg-for-steg.

Steg 1 – Konsultasjon

Bestill en gratis konsultasjon ved å fylle inn et medisinsk vurderingsskema. Du kan benytte vår BMI kalkulator for å sjekke din BMI basert på høyde og vekt. Du vil deretter bli oppringt av en erfaren kirurg for en samtale der det blir foretatt en individuell vurdering basert på din sykehistorie og eventuelle vektrelaterte følgesykdommer du måtte ha. 

Under samtalen vil du også få grundig informasjon om ulike operasjonsmetoder samt hva en operasjon og etterfølgende livsstilsendringer vil medføre for deg. Når vårt medisinske team har gjort sin vurdering, vil du på bli kontaktet av vår koordinator. Dere blir da enige om den videre gangen. Dersom du blir antatt til operasjon vil du bli satt opp på en dato og motta den nødvendige praktiske informasjonen.

Ønsker du mere informasjon om operasjonen og kontakter du oss på telefon 962 04 000, eller ved å sende en e-post til gjovik@ibsensykehusene.no

Steg 2 – Operasjonen

Før operasjonen:

Det er viktig at du går på diett den siste perioden før operasjonen. Hensikten er å slanke leveren, ettersom det er det organet som går ned i vekt først. Dette er viktig for at du skal få en så trygg operasjon som mulig og våre kirurger får samtidig en lettere operasjon. Dersom du tar enkelte medikamenter vil du få beskjed om når du må stoppe. Du vil motta informasjon om de praktiske detaljene i god tid, inklusive dietten du skal følge og resepter for medikamenter og tilskudd du skal ta etter hjemkomst.

Du møter opp på sykehuset kvelden før operasjonsdagen for samtaler med operasjonsteamet. Du vil da bli tatt imot av en koordinator og vil få grundig informasjon om operasjonen og andre aktuelle temaer knyttet til operasjon. Deretter blir det grundig gjennomgang med både kirurg og anestesilege – bl.a. kontrolleres dine siste blodprøver, din hjerte- og lungestatus, samt ditt blodtrykk. Du overnatter ikke på sykehuset dagen før operasjonen.

Operasjonsdagen:

På selve operasjonsdagen møter du på sykehuset til avtalt tid. Du vil ikke ha spist etter midnatt, eller drukket de siste timene før oppmøte. Nå vil du bli klargjort for selve operasjonen som tar ca. en time. Din første natt etter operasjonen vil være på postoperativ avdeling på sykehuset.

Etter operasjonen:

Hvordan den enkelte føler seg etter operasjonen varierer fra person til person. Du får selvsagt nødvendige medisiner mot eventuelle smerter og kvalme. Morgenen etter operasjonen er det gjennomgang av kosthold sammen med vår ernæringsfysiolog. Du vil da bli introdusert for flytende kost som du skal stå på i den første tiden etter operasjonen. I forbindelse med utskriving får du sykemelding. Nødvendige resepter får du på forhånd. Ved utskriving får du med deg telefonnummer til kirurg, ernæringsfysiolog og koordinator.

Steg 3 – Oppfølgingsprogram

Vårt oppfølgingsprogram etter operasjonen følger Norsk kvalitetsregister for fedmekirurgi (SOReg-Norge). Din første oppfølging fra klinisk næringsfysiolog vil være 3-4 dager etter operasjonen. Deretter vil du bli kontaktet ved ulike intervaller frem til 24 måneder etter operasjonen. Ellers kan du selvsagt ta kontakt med sykehuset på e-post eller telefon om du trenger bistand. Før 1-års kontrollen vil du få tilsendt en blodprøverekvisisjon som du må ta med til ditt fastlegekontor for å få tatt blodprøver.

Vi oppfordrer deg i tillegg til å ha nær kontakt med din fastlege. 6 måneder etter operasjonen bestiller du en time hos fastlegen for å ta blodprøve for å kontrollere vitamin og jernstatus. Din fastlege vil ha mottatt en rapport fra oss om det operative inngrepet og om hvilke blodprøver som skal taes.

Du får også invitasjon til vår private Facebookgruppe for slankeopererte, I mål med IbsenSykehusene Dette er et fint forum der man kan dele erfaringer og spørre andre slankeopererte om råd. Du kan også følge oss på Instagram der vår kliniske ernæringsfysiolog gir inspirasjon, motivasjon og informasjon om kosthold og ernæring for deg som er slankeoperert.

Tror du slankeoperasjon kan være riktig for deg?

IbsenSykehusenes kirurger har vært med på å forandre livene til mange overvektige i Norge. Send inn skjemaet under, så blir du kontaktet av lege for en gratis konsultasjon.

Hva koster en slankeoperasjon?

Prisen på slankeoperasjon er avhengig av hva slags type operasjon du velger i samråd med våre leger. Under kan du lese mer om slankeoperasjonene vi tilbyr hos IbsenSykehusene. Mer informasjon om slankeoperasjon og pris finner du her.