distal bypass

Distal Bypass

Roux-en-Y Gastric Bypass (RYGB) mer kjent som Gastric Bypass, er en av de vanligste slankeoperasjonene som utføres. Enkelte pasienter kan oppleve at de ikke oppnår ønsket/forventet vektnedgang etter operasjonen. Andre kan oppleve etter å ha gått ned i vekt som forventet, men at vekten øker igjen etter en tid. 

Distal Bypass slankeoperasjon

Distal Gastric Bypass er en effektiv reoperasjon (en ny operasjon) for pasienter som opplever manglende vektnedgang eller uønsket vektoppgang etter en Gastric Bypass.

Vektoppgang etter Gastric Bypass

Gastric Bypass er en vanlig vektreduserende operasjon som reduserer magesekkens størrelse (det lages en liten magepose eller en pouch på ca 40 ml) som omdirigerer fordøyelsessystemet. Maten går rett fra spiserøret via pouchen til tynntarmen gjennom en øvre skjøt.

Mavesyrene samt galle- og bukspyttkjertelsaftene går i et annet forløp og kommer i kontakt med maten lengre ned gjennom en Y formet tynntarmskjøt.  

Noen pasienter opplever vektoppgang etter Gastric Bypass. Det være flere årsaker til dette. En av grunnene kan være at pasienten har utviklet en utvidelse av mageposen, som kan føre til at man kan spise større mengder mat og øke kaloriinntaket. En annen, medvirkende årsak kan være at balansen mellom sult- og metthetshormoner i tarm er kommet i ubalanse igjen. 

Sammenligning av Gastric Bypass og Distal Bypass

Gastric Bypass
Gastric Bypass (RYGB)
Distal bypass slankeoperasjon
Distal Bypass

Distal ó  i retning mot enden, lenger fra

Hvorfor virker en Distal Bypass slankeoperasjon?

En Distal Bypass slankeoperasjon virker gjennom en kombinasjonen av ulike faktorer:

  • Redusert næringsinntak til magesekken
  • Redusert næringsinntak til tynntarmen
  • Balansen mellom sult- og metthetshormonene normaliseres

Ved en Distal Gastric Bypass Operasjonen flyttes tynntarmskjøten lengre fra spiserøret mot tykktarmen. Dermed får du mindre opptak av næring og fornyet vektnedgang. Hensikten er å sørge for balanse i næringsopptak og at balansen mellom sult- og metthetshormoner gjenopprettes. Dette kan bidra til å bidra til å redusere matinntaket, øke forbrenningen og redusere vekten. samt vektrelaterte følgetilstander.

Kirurgen vil vurdere om den tidligere etablerte magepouchen har blitt utvidet og i eventuelt redusere størrelsen. 

Bedring av overvektsrelaterte sykdommer

For en del overvektesrelaterte sykdommer slik som diabetes type 2, søvn apné og høyt blodtrykk operasjon hos mange føre til at man blir symptomfri, og hos andre føre til en kraftig reduksjon i sykdomsbyrden.

Ulemper og risiko

Det er viktig å merke seg at reoperasjon er mindre forutsigbar enn den første operasjonen med tanke på vektnedgang, selv om studier viser gode resultater. Det kan være risiko for komplikasjoner og infeksjoner som ved all kirurgi.

Det er også viktig å huske på at en reoperasjon ikke er en enkel løsning og at det krever betydelig innsats fra pasienten for å opprettholde en sunn livsstil og unngå vektøkning på lang sikt.


En Distal Bypass operasjon er temmelig omfattende. Som ved all kirurgi vil det være en risiko for komplikasjoner. Aktuelle komplikasjoner i forbindelse med, eller rett etter operasjonen, kan være lekkasje eller blødning. Forekomsten er sjelden og oppdages raskt, vanligvis i løpet av første døgn. Slike tilstander gir tydelige symptomer og pasienten vil bli tatt inn igjen på operasjonsstuen med en gang. 

Hva koster en Distal Bypass slankeoperasjon?

Pris slankeoperasjon Distal Bypass

Oversikt over operasjonen

FormålVektreduksjon
Operasjonstid60 minutter
Anestesi:Full narkose
Optimalt vekt resultatMinimum 1 år
Forventet sykemeldingstid3 til 6 uker
BehandlingsstedGjøvik
Pris Distal Bypass112 000,-

Tror du Distal Bypass er riktig for deg?

Du kan bestille en uforpliktende telefon konsultasjon hos lege på IbsenSykehusene. Konsultasjonen tar mellom 45 minutter og en time.