lipødem

Fjerne overflødig hud etter slankeoperasjon

Hvorfor får noen overflødig hud etter en slankeoperasjon, men andre ikke?

Fjerne overflødig hud etter en slankeoperasjon vurderes når du har oppnådd forventet vekt etter ogholdt deg vektstabil i minst tre måneder. Viktige faktorer som påvirker omfanget av overflødig hud etter en slankeoperasjon er blant annet hvor mange kilo du har gått ned i vekt, alder og genetiske egenskaper. Alle mennesker er skapt litt forskjellig, det gjelder også huden din. Hos noen vil huden være mer elastisk og ha en større evne til å trekke seg sammen etter en vektreduksjon. Hos andre er huden mindre elastisk og dermed vil en større vektreduksjon føre til overflødig hud.

Opp til 70 % av slankeopererte vil oppleve at de får overflødig hud i større eller mindre grad. Overflødig hud kan både vær brysomt og kunne by på utfordringer.  For enkelte vil overflødig hud rett og slett kunne påvirke livskvaliteten.

Når er det riktig å gjøre en vurdering av om det kan være et behov for å fjerne overflødig hud?

Vår anbefaling er at du har oppnådd forventet vekt etter slankeoperasjon og holdt deg vektstabil i minst tre måneder.  Det er det vanlige tidspunktet for å gjøre en vurdering om fjerning av overflødig hud er et alternativ for deg.  Denne vurderingen tas samråd med en av våre plastikkirurger, enten på Gjøvik eller i Porsgrunn. Typisk skjer dette 12-18 måneder etter slankeoperasjonen er utført.  

Hvilke områder blir oftest påvirket av en kraftig vektreduksjon?

Huden på buken, flankene og brystene er de områdene som i størst grad utsettes for strekk ved overvekt og dermed oftest krever korreksjoner etter en vektreduksjon.  Huden på overarmene og lårene er også utsatt også for hudfolder og forandringer som det er mulig å gjøre noe med.

Det er heller ikke uvanlig at en vektreduksjon vil føre til mindre fettvev i ansiktet som igjen gjør at noen synes de ser eldre ut. Dersom det er kommet rynker eller du plages av innsunkne kinn finnes det flere kosmetiske behandlinger som kan hjelpe for dette. Det kan også være mulig med en kombinasjon av kirurgi og medisinsk kosmetiske behandlinger. IbsenSykehusene har kosmetiske sykepleiere som kan hjelpe med å sette sammen et helhetlig, tilpasset behandlingsprogram for deg.

Hva bør man tenke gjennom?

All kirurgi innebærer en viss risiko og komplikasjoner i etterkant av operasjon kan oppstå. Vi gjør det vi kan for å minimere dette. Operasjonslengde og risiko vil avhenge av hvilken prosedyre som skal gjennomføres. Omfanget av inngrepet vil også påvirke restitusjonstid. Ved større inngrep vil innleggelse være anbefalt, ved mindre inngrep vil ikke innleggelse være nødvendig.  Dette avtales i forkant av operasjon sammen med plastikkirurg.

Det vil danne seg arrvev der hud er fjernet.  Synlige arr vil generelt bli mindre i månedene etter operasjonen. Opplever du likevel at arrene er sjenerende kan laser behandling eller annen type medisinsk kosmetiske tiltak gjøres.

Valget er tatt, hva nå?

I periode på fire til seks uker før operasjon anbefaler vi at du følger det ernæringsregimet du fikk etter slankeoperasjon med tanke på mat, vitaminer og mineraler. Det er også viktig at du fortsetter å være fysisk aktiv. Våre kliniske ernæringsfysiologer Christian og Marlene kan bistå deg om du har behov for rådgivning i denne perioden. Etter operasjon ønsker vi at du skal være raskt oppe på beina igjen for å redusere risikoen for postoperative komplikasjoner som f. eks blodpropp. Vi vil også be om at du tar en ny runde med blodprøver før operasjon.

lipødem
Plastikk kirurg

Bård Nordang

Bård er plastikk kirurg med spesiell kompetanse og interesse i behandlingen av lipødem, men utfører alle typer medisinske plastikk kirurgiske inngrep.

lipødem
Plastikk kirurg

Ashwin Reddy

Ashwin er plastikk kirurg som også behandler lipødem. Ashwin arbeider mye med post-bariatrisk (hud-reduserende) kirurgi som overlege.