Slankeoperasjon hos IbsenSykehusene

Slankeoperasjon er en effektiv behandling for varig vektreduksjon for pasienter med sykelig overvekt. IbsenSykehusene er ledende på overvektskirurgi i Norge.

Vi utførte flest slankeoperasjoner i Norge i både 2020 og 2021 i henhold til innrapporteringen i det norske kvalitetsregisteret for fedmekirurgi, SOReg. Vårt kirurgiske team sørger for at operasjonene foregår med minimalt med operasjonskomplikasjoner.

Velg mellom 4 ulike typer slankeoperasjon

På IbsenSykehusene kan du velge mellom fire ulike typer slankeoperasjon i tillegg til re-operasjon.

IbsenSykehusene har noen av Norges ledende og mest erfarne overvektskirurger. I fra 2020 har vi gjort flere overvektsoperasjoner enn noe annet sykehus i Norge. (kilde SOReg). I tillegg behandles du av et samkjørt team bestående av kirurger, leger, operasjons sykepleiere, anestesisykepleier og -lege, koordinatorer og klinisk ernæringsfysiologer. Sammen sørger vi for at du som pasient får best mulig behandling. Post-operative sykepleiere og ansestesipersonell sørger for at du er oppe og går et par timer etter at du har våknet fra narkosen. Etter en natt på sykehuset skrives du ut, og kan reise hjem.

Livet etter slankeoperasjon

Lurer du på hvordan livet arter seg etter en slankeoperasjon?

Det er det mange som spør oss om.

Hver pasient velger sin vei, gjør sine valg og har sin egen historie.

Her deler Thomas sine erfaringer, motivasjon og opplevelser etter sin Gastric Sleeve operasjon i 2021.

Ledende innen slankeoperasjoner i Norge

Overvektskirurgi er det kirurgiske navnet på en slankeoperasjon, også kjent som fedmeoperasjon. En slankeoperasjon er ikke en lettvint løsning på et vektproblem, men det er en god hjelp på veien til en ny livsstil – en ny start, og en ny mulighet.  Ved å redusere mavevolumet og i noen tilfeller rekonstruere fordøyelsessystemet kirurgisk, slik at sult- og metthetshormonenes funksjon gjenopprettes, er IbsenSykehusene med på å gi deg denne muligheten. I tillegg vil vi støtte deg i endringsprosessen på veien mot en ny livsstil, med jevnlige oppfølginger med vår kliniske ernæringsfysiolog.

Mer enn 2 000 slankeoperasjoner

IbsenSykehusene var det første sykehuset i Norge som tok i bruk Gastric Sleeve operasjon som behandling av overvekt og overvektsrelaterte sykdommer.

I tillegg til Gastric Sleeve utfører vi Mini Gastric Bypass/OAGB, Gastric Bypass, og SASI Bypass. På IbsenSykehusene utfører vi også re-operasjoner av tidligere slankeopererte etter individuell vurdering.

Medikamentell behandling

Medikamentell behandling under veiledning av klinisk ernæringsfysiolog tilbys både som et selvstendig behandlingsalternativ eller som støtte- eller tilleggsbehandling ved slankeoperasjon. Det kan her være snakk om støttebehandling i forløpet før en operasjon, tilleggsbehandling ved lavere enn forventet vektnedgang (behandlingsresistens). VI anvender også medikamentell behandling som forbehandling der pasienter har behov for vektreduksjon i forbindelse med andre kirurgiske inngrep der det stilles vekt/BMI krav.

Uansett hvilken behandling du velger: spesialistene på IbsenSykehusene anvender kun sikre og godt dokumenterte behandlingsmetoder. Pasientsikkerhet er vår første prioritet.

5 års oppfølging inkludert

Vårt mål er å hjelpe deg oppnå en varig vektnedgang. Hos IbsenSykehusene blir du fulgt opp av klinisk ernæringsfysiolog i 5 år etter operasjonen. Slankeoperasjonen er kun det første steget på veien til en varig vektreduksjon. Vi mener at den støtten vi gir deg som pasient i tiden etter operasjonen er et viktig bidrag for å hjelpe deg med de livsstilsendringene som må til for å oppnå en varig vektnedgang.

Vi hjelper deg med menyforslag

Etter operasjonen anbefales det å følge ulike kostfaser med ulik konsistens på maten, for å sørge for at kroppen leges i riktig tempo, og fordøyelsessystemet kommer i gang. De første ukene bør man innta kun flytende føde, før man går over til moset mat, og deretter en gradvis overgang til fast føde. Som overvektsoperert skal man spise lite og ofte, og dette kan man jobbe med allerede i den første fasen. Det er kanskje ikke så enkelt å finne noe som passer, og derfor har vår klinisk ernæringsfysiolog utarbeidet menyforslag til hver av fasene.

Om overvekt

Overvekt er et økende helseproblem som ikke bare begrenser aktivitetsmuligheter, men medfører følgesykdommer og redusert livskvalitet. En slankeoperasjon kan hos mange føre til en rask tilbakegang av overvektsrelaterte følgesykdommer slik som diabetes type 2, søvnapné eller pustestopp, samt forbedring av enkelte hjerte- og karsykdommer.

Mange overvektige sliter også med vondt i de store leddene – rygg, hofter, bekken, knær, ankler og føtter. Plantar fascitt er et annet problem som mange overvektige strir med. I tillegg kan det virke som om det er et samspill mellom overvekt og fibromyalgi, der overvekt forverrer symptomene, slik at vektnedgang anbefales for pasienter i denne gruppen.

Ettersom to av tre kvinner med polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er overvektige, anbefales varig vektnedgang også for denne pasientgruppen ettersom fedme forverrer symptomene og hormonforstyrrelsen. Overvekt fører også til hormonforstyrrelser hos menn ettersom fettvev er hormonproduserende. Både kvinner og menn kan øke fertiliteten gjennom vektnedgang ved at hormonproduksjonen normaliseres.

Nyere forskning viser en sterk forbindelse mellom overvekt og arv. Denne arveligheten er blant annet knyttet til hormoner som er med på å styre sult og metthetsfølelsen, samt forbrenning. Arvelighet kan forklare en stor del av disposisjonen for å bli overvektig – faktisk så mye som opp mot 70%.

Overvektsteamet på IbsenSykehusene står klare til å hjelpe deg å videre til en friskere og mer aktiv hverdag.

Vil du gå ned i vekt? Har du forhøyet BMI? Da kan slankeoperasjon være riktig for deg.

IbsenSykehusenes kirurger har vært med på å forandre livene til mange overvektige i Norge. Send inn skjemaet for å bli kontaktet av lege for en gratis konsultasjon.

Hva koster en slankeoperasjon?

Prisen på slankeoperasjon er avhengig av hva slags type operasjon du velger i samråd med våre leger. Mer informasjon om slankeoperasjon og pris finner du her.

En slankeoperasjon på IbsenSykehusene inkluderer 5 års oppfølging med klinisk ernæringsfysiolog.

Dette må du vite

Slankeoperasjon Gastric Sleeve illustrasjonsbilde

Behandling av overvekt

Overvekt er et av vår tids største helseproblemer. Vi rører oss mindre og forbruker færre kalorier…

Trappetrening

Steg for steg

Lurer du på hva som skjer når man bestemmer seg for en slankeoperasjon…

I mål med IbsenSykehusene

I mål med IbsenSykehusene

Motivasjonshjelp, råd og støtte fra ernæringsfysiolog og andre slankeopererte….

Et måltid med sunt kosthold

Kostholdsplan / kostholdsråd

Etter en slankeoperasjon vil du få en nøye planlagt kostholdsplan og gode kostholdsråd…

Dame med ryggsekk på toppen av et fjell

Livsstilkurs

IbsenSykehusene begynte med slankeoperasjoner i 2009. Livsstilskurset er et tilbud til slankeopererte…

Middelaldrende dame i hvit genser

Fjerne overflødig hud

Hvis du har oppnådd et stort vekttap eller vært gravid kan du oppleve at du har løs hud…