Føflekker illustasjon

Føflekker

Føflekker

Føflekker er noe alle har, det pigmentforandringer i huden. I de aller fleste tilfeller er det harmløse pigmentflekker. I noen tilfeller kan imidlertid føflekker utvikle seg til hudkreft.

Oversikt

FormålFjerning av føflekker og sikre diagnose
OperasjonstidKort, men varierende
Anestesi:Lokal bedøvelse
Optimalt ResultatEtter helingsfase og solskjermning i min 6 mndr
Forventet sykemeldingstid
PrisSe prisliste for fra priser

Hva er en føflekk?

Føflekker er små områder på huden som skiller seg ut fra formen og fargen på huden for øvrig. Så å si alle mennesker har føflekker. Noen fødes med føflekker, mens andre blir født uten, men begge vil kunne få flere føflekker i løpet av livet. Det er helt normalt å få nye føflekker på kroppen. Normalt når man en topp rundt 40 års alder, som er den perioden hvor man har flest føflekker på kroppen. Gjennomsnittlig har et voksent menneske ca 20 føflekker på kroppen. Men tallet minker etter at man passerer 40 års alder.

Årsak

I huden finnes et stoff som kalles melanin. Melanin er et fargestoff som blant annet gir brunfarge i huden etter soling. Føflekker er oppsamlinger av dette fargestoffet i huden. En slik oppsamling oppstår fordi det finnes mange celler i området som lager fargestoff. Disse cellene kalles melanocytter.

Føflekker som dukker opp i huden, skyldes en kombinasjon av medfødte egenskaper og graden av eksponering for ultrafiolett lys. Noen kvinner får flere føflekker under svangerskapet.

Er føflekkene farlig?

De siste årene har folk blitt klar over faren ved overdreven soling og betydningen av skikkelig beskyttelse. Samtidig er folk blitt mer engstelige for føflekkene som de selv har. Nedenfor er de såkalte ABCDE-kriteriene gjengitt. Disse brukes for å bedømme føflekker:

  • Form (asymmetri): Føflekker med kreft er asymmetriske i motsetning til de fleste normale føflekker som er symmetriske, slik at den ene halvparten er som et speilbilde av den andre. Føflekker med mindre celleforandringer er også mer symmetriske enn ved kreft
  • Avgrensing: Føflekk-kreft har en typisk uregelmessig og uskarp avgrensning
  • Farge: Føflekker med celleforandringer eller kreft kan ha fargesjatteringer fra røde føflekker til sort. Men de kan også være helt uten pigment. Føflekk-kreft har ofte en speilende overflate.
  • Diameter: Føflekk-kreft måler vanligvis over 5-7 mm i diameter
  • Hevelse fra hudoverflaten: Hevelse fra overflaten med asymmetriske forandringer gir mistanke om føflekk-kreft

Det er vanskelig å bedømme selv om en føflekk er normal eller ikke. En grei regel kan da være at dersom den er større enn 5 mm og/eller har svarte partier, skal du kontakte lege. Man kan også få kreft i føflekker som er mindre enn 5 mm. Ta derfor kontakt med legen dersom du har en føflekk som du føler deg usikker på.

Behandlingsmetode

Kirurgisk fjerning av føflekk.

Pris

Kontakt oss for bestilling av konsultasjon. Fra priser finner du i prislisten.