Fettkul

Lipomer er langsomt voksende svulster med en myk til fast, gummiaktig konsistens. Lipomer gir vanligvis ingen symptomer, og de er i regelen godartede og er sjeldent plagsomme. Det kan oppstå infeksjoner som gjør at de blir hissig røde og smerte.

Oversikt

FormålFjerning av fettkul i hud eller underhud
Operasjonstid 
Anestesi:Lokalbedøvelse
Optimalt ResultatEtter kort tid, skjerming av arret i ca 6 måneder
Forventet sykemeldingstid

Hva er et lipom?

Et lipom er en svulst i underhuden utgått fra fettceller. Lipomer har sjelden noen praktisk betydning utover eventuelt det kosmetiske, eller de få ganger lipomet trykker på tilstøtende vev, som f.eks. en nerve.

Lipom er den vanligste bløtvevs-svulsten i underhuden. Årsaken er ukjent.

Typiske trekk

Lipomer er langsomt voksende svulster med en myk til fast, gummiaktig konsistens. Diameteren er under 5 cm i over 80% av tilfellene, men de kan i ekstreme tilfeller bli mer enn 20 cm og veie flere kilo. Lipomer gir vanligvis ingen symptomer, men de kan unntaksvis gi smerter hvis de trykker på en nerve, eller om det blir infeksjon i tilknytting til dem. De forekommer oftest på overkroppen, skuldrene, bakre del av nakken, i armhulene, men de kan finnes overalt. I de fleste tilfeller er det bare ett lipom, men i 20% av tilfellene finnes flere lipomer.

Ved undersøkelse finnes en bløt, uskarpt avgrenset underhudsknute som kan forskyves litt i forhold til omkringliggende vev.

Behandling

Lipomer trenger normalt ikke behandling med mindre de er til sjenanse eller blir infiserte, eller medfører plager fordi de presser på tilgrensende strukturer. En annen grunn kan være at diagnosen er usikker.

Behandling blir ikke dekket av det offentlige mm kulen er spesielt stor, eller dersom kulen er lokalisert i ansiktet og er kosmetisk belastende. I de fleste tilfeller må slike inngrep gjøres hos fastlege eller privat spesialist.

Om man velger å fjerne lipomet, lar det seg vanligvis lett «skrelle» ut.

Pris

Kontakt oss for pris.

Forberedelser til operasjon

Inngrepet utføres i lokal bedøvelse og trenger ingen forberedelser.

Under selve operasjonen

Noen ganger lager legen kun et lite snitt i huden og presser lipomet ut gjennom åpningen mens store lipomer lar seg fjerne med fettsugings-teknikk, og man kan på den måten begrense størrelsen på arret.

Man tar celleprøve av mistenkelige hudforandringer. Prøvene sendes til mikroskopisk undersøkelse og blir besvart i løpet av tre til fire uker. Dersom legen ber om prioritet, går det maksimalt syv dager til svar.

Etter operasjonen

Etter 5-7 dager skal du tilbake på IbsenSykehuset for å fjerne stingene. Vi setter på en Micropore teip for å få penest mulig arr.

Det kan være lurt å fjerne lipomer i god tid før solsesongen. For et best mulig kosmetisk resultat, skal eventuelle arr ikke utsettes for solen før det har gått noen måneder.