Hemoroider og marisker

Hva er hemoroider og marisker?

Hemoroider er utposninger av blodårer, det vil si en slags åreknuter i endetarmen. Marisker kan sitte på de samme stedene men består hud og bindvev uten store blodårer og blør sjelden. Typiske symptomer ved denne tilstanden er:

  • Blødning, smerte, analkløe og synlig utposning i endetarmsåpningen.
  • Blødningene kommer ofte i forbindelse med avføring. Det kan være dryppende blod, eller blod som spruter ned i toalettskålen.
  • Utposningen kan bestå av følbare kuler i endetarmen. Kulene kan forsvinne inn, eller de lar seg dytte inn etter tømning. Andre ganger dreier det seg om indre hemoroider som ikke kan kjennes.
  • Ikke alle har smerter.
  • Utløsende årsaker kan være forstoppelse, graviditet eller kraftig diaré

Oversikt

FormålFjerne hemoroider/marisker i endetarmen
OperasjonstidKortvarig ved enkle, varierende
Anestesi:Lokal, kan gjøres i lett narkose (sedasjon)
Optimalt ResultatKort tid ved enkle, etter tilheling ved større inngrep
Forventet sykemeldingstidIngen, eller avtales individuelt
Pris

Vi regner at en tredel av befolkningen har hemoroider. Det er viktig at legen undersøker endetarmen. Du bør ikke akseptere diagnosen hemoroider uten at legen har undersøkt endetarmen – helst ved både å kjenne inn med en finger og ved å se inn i tarmen (endoskopi). Innvendige hemoroider lar seg ikke avsløre ved bare å kjenne inn i endetarmen.

Behandlingsmetode

  • Gummistrikksmetoden
  • Operasjon

Dagen før operasjonen skal du spise lett og helst innta mest mulig flytende kost. Det er viktig at du tømmer tarmen før operasjonen. Du skal ta et klyster/klyx kvelden før operasjonen og et på morgenen operasjonsdagen (Ikke Toilax). Dette får du kjøpt på apotekene. Gummistrikkmetoden krever ingen fasting. Ved åpen operasjon i sedasjon må du faste 6 timer før operasjonen. Du kan drikke litt vann inntil 2 timer før.

Kirurgen starter med å gjøre en innvendig undersøkelse i endetarmen. Det blir satt inn et anoscop slik at kirurgen får en bedre oversikt over området. Metoden går ut på å plassere et gummistrikk rundt «halsen» på hemoroiden. Det vil stanse blodforsyningen til hemoroiden, og den vil visne og falle av. Inngrepet utføres poliklinisk og krever ingen form for bedøvelse. Behandlingen er vellykket hos 70-80%. Operasjonen innebærer at hemorroiden skjæres bort opp til blodtilførende årer, hvor man setter et sting. Dette fører til et sår i endetarmen som gror i løpet av ca 2 uker. Du må forvente noe smerter etter inngrepet. Disse vil gradvis bli bedre. Bruk anbefalt smertestillende. Kirurgisk fjerning medfører en del ubehag den første tiden etter inngrepet. Dette sammen med at det er høy risiko for tilbakefall, gjør at legene først og fremst anbefaler operasjon til dem som er mye plaget av sine hemoroider. Bare ca. 10% av dem som henvises til kirurgi, opereres på denne måten.

Du får smerter etter operasjonen (kirurgisk). Det varierer veldig fra person til person hvordan smerter oppleves. For de fleste virker Paracet og Ibux godt, men det kan også bli aktuelt å sende med deg resept på sterkere medikamenter som Pinex Forte. I noen tilfeller er det også grunnlag for å skrive ut resept på bedøvelses salve som kan brukes ved behov, spesielt i forbindelse med toalett besøk. For å minske smerter ved toalett besøk, samt for å minske risiko for forstoppelse, anbefales bruk av Laktulose eller Duphalac mikstur for å beholde avføringen myk. Vanlig dose er 10-20 ml, 1-3 ganger daglig. Dosering skal være slik at konsistens av avføring er myk. Har du sår etter inngrepet, er det viktig med god hygiene. Skyll deg med hånd dusj morgen og kveld og alltid i forbindelse med toalett besøk. Alternativ kan du bruke grønnsåpe sittebad to ganger daglig. Medisinsk grønnsåpe kan kjøpes på apotek. Alle kirurgiske inngrep kan føre til komplikasjoner og disse inngrepene er intet unntak. Blødning kan forekomme. Det er normalt med noe blod fra endetarmen etter slike inngrep men ved større blødninger må du ta kontakt med kirurgen. Infeksjon kan oppstå ved alle kirurgiske inngrep, men relativt sjeldent etter hemoroide-operasjoner. Urin retensjon (problemer med vannlatning) forekommer hos en del pasienter umiddelbart etter operasjonen. Urin retensjon kan også oppstå som en følge av bedøvelsen du har fått. Dette er sjeldent et problem som varer mer enn 24-48 timene. Hvis dette oppstår etter at du kommer hjem må du ta kontakt med klinikken. Forstoppelse er ikke uvanlig når det blir smertefullt å gå på toalett.