Øyebrynsløft illustrasjonsbilde

Panneløft og øyenbrynsløft

Panneløft og øyenbrynsløft

Dype rynker i pannen kan virke skjemmende. I kombinasjon med ”sinnarynke” og lavt sittende øyebryn kan et ansikt se trett og gammelt ut.  Med et panneløft og et øyenbrynsløft, kan du endre uttrykket i øvre del av ansiktet.

Oversikt

FormålStramme og løfte panne og øyenbryn
Operasjonstid1-2 timer
AnestesiNarkose
Optimalt Resultat1-3 måneder
Forventet sykemeldingstid1-2 uker

Når vi blir eldre, former det seg naturlig linjer og rynker i pannen. Disse kan få oss til å se eldre ut enn det vi egentlig er. I tillegg kan de horisontale linjene over pannen, eller de små vertikale linjene mellom øyenbrynene få oss til å se sinte eller stresset ut. Heldigvis finnes det erfarne plastikkirurger som kan utføre panneløft og øyenbrynsløft, slik at du får et mer ungdommelig og glatt utseende. Ved å fjerne rynker eller dype linjer i pannen, og ved å løfte øyenbrynene, kan du se flere år yngre ut.

Ulike typer panneløft og øyenbrynsløft

Det er mange forskjellige typer panneløft og øyenbrynsløft å velge mellom. Hvis du vil lese om de forskjellige typene operasjonene, er de beskrevet i mer detalj under ”På behandlings/operasjons dagen”. Vurderer du et panneløft og / eller et øyenbrynsløft, bør du være klar over hva det kan og ikke kan utrette. Noen pasienter velger å operere øyenbryn i forbindelse med ansiktsløft eller øyelokkoperasjon av øvre øyelokk. Panneløft og øyenbrynsløft kan gi effektiv behandling for de følgende kosmetiske problemene:

 • Hengende øyelokk
 • Hengende øyenbryn
 • Trett eller sint utseende
 • Horisontale linjer over pannen
 • Dype furer mellom øyebryn

Kandidater

Øyenbrynsløft kan være en effektiv måte for deg å få et utseende du ønsker, spesielt om du har fine linjer eller hengende øyenbryn du plages av. De fleste som velger å gjennomføre et øyebrynsløft er mellom 40 og 50, de har ofte synlige rynker i pannen, og har øyelokk som har begynt og henge. Det er heller ikke uvanlig at et slikt inngrep blir utført på folk som er i 20 og 30-års alderen og som har opplevd de samme forandringene. Da er det som regel et resultat av gener.

Fordeler med panne og øyenbrynsløft

Alle menn og kvinner over 40 år ser tegn på alderdom i ansiktet. Pannen er ofte en av de første stedene hvor rynker og linjer kan sees på grunn av gjentakende muskelbevegelser. Heldigvis kan et panneløft og øyenbrynsløft fjerne flere kosmetiske forandringer på den øvre delen av ansiktet ditt. De mange fordelene med dette inngrepet inkluderer:

 • Økt selvtillit med forbedret utseende
 • Mer ungdommelig utseende
 • Se ”hyggeligere” og mer imøtekommende ut
 • Lindret spenninger i musklene i pannen
 • Kan kombineres med andre inngrep, slik som ansikts eller øyelokk kirurgi
 • Gode og langvarige resultater – opp til 10 år eller mer
 • Snittene er godt gjemt og arrdannelsen minimal
 • Et naturlig resultat
 • Liten sjanse for risikoer eller komplikasjoner

Komplikasjoner

Etterblødning forekommer, men svært sjeldent, og retter seg vanligvis etter lengre avkjøling uten ytterligere inngrep. Infeksjon kan forekomme, men det skjer svært sjelden. Det samme gjelder hevelse/blemmedannelse mot øyet som kan kreve behandling med øyedråper, og enkelte ganger et lite inngrep. Noen mennesker får styggere arr enn vanlig, men dette er imidlertid uvanlig. Huden ved øyelokkene er nemlig tynnest på kroppen, og arrene blir som regel lite synlige etter noe tid.

Panneløft og øyenbrynløft pris

Se vår priser i prislisten under Plastikkirurgi: Ansikt

Forberedelser til operasjonen

Pasienten fyller ut et egenopplysningsskjema for å avdekke om det foreligger kroniske eller alvorlige sykdommer, eller andre tilstander som kan medføre økt operasjonsrisiko. Man skal ikke gjennomgå denne type kirurgi om det foreligger risiko, som f.eks. blodpropp innenfor en 3-6 måneders periode før inngrepet. Pasienten må ikke lide av akutte sykdommer på operasjonsdagen.

Blodfortynnende medikamenter som acetylsalisylsyre (Albyl E, Dispril, Globoid og lignende), antiflogistika (som Voltaren, Ibux, Naprosyn, Indocid), samt tran og tranpreparater (Omega-3), må man stoppe med minst 1-2 uker før operasjon. P-piller og hormonpreparater skal ikke brukes de siste 14 dagene opptil operasjon, og røyking bør opphøre 4 uker før inngrep.

Når pasienten skal opereres i generell bedøvelse/narkose, er det nødvendig å faste minst fire timer i forkant. Når pasienten skal opereres tidlig (før kl. 10.00) skal man faste fra midnatt av. Skal man opereres etter kl. 12.00 er det imidlertid tilrådelig å spise en lett frokost før kl. 08.00, slik at blodsukkerverdiene ikke blir for lave.

Selve operasjonen

Operasjonen utføres som dagkirurgi. Det betyr at man reiser hjem en til to timer etter inngrepet. Man kan ikke kjøre bil, og må derfor ha hjelp til hjemreisen. I tillegg må man ha en person tilgjengelig hele døgnet de første dagene etterpå. Man bør avstå fra røyking minst 2 uker etter operasjonen.

Klasisk panneløft: Et klassisk panneløft innebærer et såkalt bi-koronalt snitt som begynner i hodebunnen noen cm over øret. Snittet går over hele hodebunnen frem til den andre siden av hodeskallen, og ender på tilsvarende punkt over det motsatte øret. Huden løftes fremover og nedover mot øyebrynene, slik at hele huden i pannen blir løftet. Huden løsnes under øyebrynene, og de små musklene over nesen kuttes. Deretter trekkes huden bakover, og 1-3 cm av hudoverskuddet fjernes. Klassisk panneløft egner seg godt for pasienter med kort panne og mange vannrette pannerynker.

Endoskopisk panneløft/panneløft med minimal tilgang: Inngrepet utføres med eller uten hjelp av kikkehullsutstyr. Ved bruk av kikkehullsutstyr føres instrumentet gjennom en 3-4 cm stor åpning i hodebunnen. Huden i pannen løftes fremover og nedover mot øyebrynene. Huden løsnes under øyebrynene, de små musklene over nesen kuttes samtidig som huden dras bakover og festes mot hodebunnen i en høyere posisjon.

Løfting av ytre deler av øyebryn: Dette inngrepet er ofte tilstrekkelig for kvinnelige pasienter. Inngrepet kan også utføres i kombinasjon med øvre øyelokksplastikk. I tillegg til snittet i øyelokket (for å fjerne overflødig hud), lager man et ca. 3 cm langt snitt i hodebunen over den ytre delen av øyebrynet. Hudområdet mellom snittene løftes, og med en kraftig tråd plassert dypt under huden mellom øyebryn og hodebunn, løftes øyebrynet. Denne operasjonen kan utføres i lokalbedøvelse alene, eller i kombinasjon med beroligende medikamenter.

Transpalpebralt øyebrynsløft: Transpalpebralt øyebrynsløft innebærer et løft av den ytre delen av øyebrynet. Dette kan gjøres i forbindelse med øvre øyelokksplastikk. Huden under øyebrynet løftes gjennom et snitt i øyelokket, og festes i en høyere posisjon. Denne metoden er enklest, men har samtidig begrensede muligheter; metoden kan kun løfte øyebryn med 0,5-1 cm. Dette er en operasjon som kan utføres i lokalbedøvelse.

Etter operasjonen

Dagkirurgi betyr at man reiser hjem 1 – 2 timer etter operasjon. Etter kirurgi kan det oppstå situasjoner hvor det er behov for hjelp. Vi anbefaler derfor at pasienten har en person tilgjengelig døgnet rundt de første tjuefire timene etter utskriving. Om du har fått noe annet enn lokal bedøvelse (avslappende midler) bør du ha hjelp til hjemreise. Du må da ikke kjøre egen bil.

Når du er kommet hjem fortsetter du med kalde omslag i 15-20 minutter av gangen (ca. hver 3. time). Dette bør pågå i minst 2-3 dager for å redusere hevelse og blodmerker. Det er videre viktig å ligge på ryggen med hodet høyt, samt å unngå fremoverbøyninger og tunge løft.

Alle får hevelse både over og under øynene. Hevelsen er mest uttalt dagen etter operasjonen. Dette bedrer seg raskt i løpet av 3-4 dager, og er stort sett borte i løpet av 14 dager. Alle får blåmerker. Disse forsvinner i løpet av 10-14 dager. Noen kan få ujevnheter i arrene. Disse forsvinner vanligvis i løpet av 2-3 måneder.

Stingene fjernes ved kontroll etter 6-7 dager.

Tips: På sykehuset kjøler vi ned med ferdiglagde kjølepakker. Du kan gjerne bruke fine isbiter i en pose, eller en frossen ertepose, – men ha alltid  ett lag froté mellom kjøleposen og huden.

Forventet resultat
Et vellykket panneløft gir ikke et evig resultat. Maksimalt resultat ser pasienten først etter 3- 4 måneder. Forventet holdbarhet er 5 til 10 år. Huden tøyes og bløtdelene i ansiktet siger gradvis ned igjen. Små rynker og solskader har liten effekt av et panneløft.

Komplikasjoner

Etterblødning forekommer, men svært sjeldent, og retter seg vanligvis etter lengre avkjøling uten ytterligere inngrep. Infeksjon kan forekomme, men det skjer svært sjelden. Det samme gjelder hevelse/blemmedannelse mot øyet som kan kreve behandling med øyedråper, og enkelte ganger et lite inngrep. Noen mennesker får styggere arr enn vanlig, men dette er imidlertid uvanlig. Huden ved øyelokkene er nemlig tynnest på kroppen, og arrene blir som regel lite synlige etter noe tid.

Du kan bruke vanlig smertestillende (reseptfrie) medikamenter eller i henhold til det som ble avtalt ved avreise. Pasienten får ved behov med seg resept på smertestillende medikamenter samt antibiotika for å forebygge sårinfeksjon ved behov. Også behov for sykemelding vil vurderes individuelt, og vil eventuelt bli gitt før avreise.