Brystløft-illustrasjonsbilde

Brystløft

Brystløft er blant de vanligste inngrepene innen plastikkirurgi.

Dersom du har lavtsittende brystvorter vil et løft gi deg rundere, høyere og mer ungdommelige bryster

Formålet med et brystløft

Brystene dine forandrer seg ofte over tid slik at de mister sin ungdommelige form og størrelse. Graviditet, amming, vekttap eller økning, og alderdom kan få brystene dine til å bli mykere og henge. Kvinner som er misfornøyde med formen, volumet, og/eller fastheten på brystene sine kan vurdere et brystløft. Et brystløft løfter og strammer opp brystet ved og fjerne overflødig hud, og er ofte kombinert med brystforstørrelse for å øke både fasthet og størrelse på brystene. Dette bestemmer du i dialog med plastikkirurgen på konsultasjonen (se for øvrig brystforstørrelse vedrørende implantater).

Brystløft og komplikasjoner

Vi på IbsenSykehusene gjør hva vi kan for å forebygge og hindre at komplikasjoner oppstår. Derfor bruker vi kun erfarne kirurger som gjennom mange års praksis har vist at de meget sjelden opplever uønskede hendelser eller komplikasjoner. Mulige tidlige komplikasjoner inkluderer blødninger, infeksjoner (sjeldent), og ødelagt vev. Sene komplikasjoner kan innebære arr med behov for korreksjon. Disse kan ofte korrigeres på et senere tidspunkt, men tidligst 3-4 måneder etter første operasjon.

Oversikt

FormålLøfte og stramme opp brystene
Operasjonstid1,5 -2 timer
AnestesiAnestesi/Sedasjon
Optimalt Resultat3-6 Måneder
Forventet sykemeldingstid2 uker

Er du en kandidat for brystløft?

Du er en god kandidat for brystløft når:

  • Brystene dine henger som et resultat av alderdom, graviditet, amming, eller vektforandringer
  • Brystene dine har mistet volum
  • Brystvortene dine peker nedover, særlig hvis de henger ved brystkassen din
  • Kirurgen din mener at brystimplantater ikke er nok for og oppnå den formen du ønsker deg
  • Brystene dine er asymmetriske eller har forskjellig størrelse
  • Brystene dine er små
  • Brystene dine er store og tunge
  • Du er ferdig med graviditeter og amming

Hvis du er frisk, har en positiv innstilling og har realistiske forventninger er du mest sannsynlig en god kandidat for dette inngrepet.

Brystløft pris

Se prisliste.

Brystløft gjennomgang av operasjon

Forberedelser til operasjonen

Pasienten fyller ut et egenopplysningsskjema for å avdekke om det foreligger alvorlige sykdommer, eller andre tilstander som kan medføre økt operasjonsrisiko. Man skal ikke gjennomgå denne type kirurgi dersom det foreligger en risiko, som f.eks. blodpropp innenfor en 6-måneders periode før inngrepet. Pasienten må heller ikke lide av akutte sykdommer på selve operasjonsdagen. På operasjonsdagen er det viktig å ha intakt hud ved og rundt operasjonsområdet. Piercing som berører operasjonsfeltet må fjernes om annet ikke er avtalt.

Blodfortynnende medikamenter, medikamenter mot betennelse (antiflogistika), tranpreparater, og Omega-3 skal ikke brukes de siste 1-2 uker før operasjonen. Det samme gjelder p-piller og hormonpreparater. Vi ønsker å unngå operasjon andre eller tredje dag i menstruasjonssyklusen, og ber om at våre pasienter ikke drikker alkohol 2-3 dager før operasjonen. Røyking bør opphøre 4 uker før operasjonen, og man bør avstå røyking minst 2 uker etter. Om du er i tvil – ta kontakt med oss i god tid før operasjonen og gjerne når du er til konsultasjon hos legen.

På operasjonsdagen møter pasienten fastende med passende sports-BH. Du bør kjøpe Hibiscrub-oppløsning 40 mg/ml på apoteket (desinfiserende såpe). Dagen før operasjonen og på operasjonsdagen dusjer du hjemme med denne oppløsningen.

Pasienten skal være fastende i fem timer før operasjonen. Dersom man skal opereres tidlig, f.eks. kl. 08.00, starter fasten fra midnatt. Det er imidlertid tilrådelig å spise en lett frokost fem timer før operasjonen ved operasjonstart etter kl. 12.00, slik at blodsukkerverdiene ikke blir for lave. Medisiner for hjertelidelser, blodtrykk og astma skal tas med et glass vann, selv om man faster. Ta med BH. Man kan kjøpe en sports-BH, gjerne en som kan kneppes foran eller bak. Den bør være tøyelig og elastisk, og det viktigste med størrelseen er at den passer rundt brystkassen. Særlig sportsbutikker, men også apoteker kan ha et godt utvalg av støtte-BH’er. Ta kontakt med personalet som vil være behjelpelig med utprøving.

Selve operasjonen

Ved ankomst blir man møtt av teamet som skal stå for operasjonen. En del inngrep krever at snittføring tusjes på huden. Inngrepet utføres som dagkirurgi ved hjelp av intravenøs anestesi (sove- og smertestillende medikamenter), kombinert med lokalbedøvelse. Det finnes flere operasjonsmetoder og tilganger, hva som passer for deg avtales i dialog med kirurgen.

Ved brystløft formes brystvevet slik at brystene strammes opp og gis en rund, høyere og symmetrisk fasong. Det pigmenterte vevet rundt brystvorten reduseres ved behov. Brystplastikk medfører kirurgisk tilgang rundt brystvorten, i brystets midtlinje under brystvorten, og noen ganger i brystfolden. Dette er en klassisk tilgang med såkalt invertert “T” eller “ankersnitt”. Om avstanden fra halsgrop til brystvorte er noe kortere og hudoverskuddet i brystene noe mindre, kan det være aktuelt å benytte “vertikal teknikk”. Dette inngrepet innebærer snittføring rundt brystvorten og i brystets midtlinje under brystet. Dersom brystvorten bare skal løftes noen få centimeter kan dette gjøres gjennom et snitt som kun går rundt brystvorten på grensen mellom den brune delen og vanlig hud – “periareolær teknikk”. Denne metoden kan resultere i noe flatformet bryst, og utføres derfor oftest i kombinasjon med brystimplantater, dvs. brystløft og brystforstørrelse i samme seanse.

Huden lukkes med selvoppløsende tråd. Det legges så en bandasje som består av to lag:

  • Rett på huden legges en Micropore-tape. Denne tåler dusjing, og skal sitte på frem til kontroll. Om den faller av bør den erstattes (viktig for å hindre infeksjon).
  • Det legges på en bandasje bestående av elastiske Mefix-plastre, samt sterile kompresser.

Operasjonstiden er ca. 1,5 – 2 timer.

Etter operasjonen

Dagkirurgi betyr at man reiser hjem 1 – 2 timer etter operasjon. Etter utskrivning kan det oppstå situasjoner hvor det er viktig å ha en person tilgjengelig det første døgnet. Pasienten bør ha hjelp til hjemreise grunnet medikamentene som gis. Man får med seg resept på smertestillende medikamenter, samt antibiotika for å forebygge eventuell sårinfeksjon – disse brukes i henhold til avtale.

Bandasjen skal fjernes etter 4-5 dager, og da kan man dusje hele kroppen. Etter dusjing tar man på BH-en igjen. Man må regne med en del stramming og sårsmerter det første døgnet. Symptomene og plagene avtar som oftest i løpet av noen dager. I den første uken etter operasjonen skal man holde seg i ro og ikke løfte armene over skulderhøyde.

Det er vanlig å foreta en kontroll for å sjekke sårheling og form i løpet av 14 dager etter operasjonen. I denne tiden skal pasienten bruke BH kontinuerlig.

En sjelden gang må man å legge inn dren (tynne plastrør som skal suge ut blod fra såret). Disse fjernes vanligvis etter 1-3 dager, avhengig av mengde blod som kommer ut.

Brystene virker som regel fastere og mer fyldige i øvre del like etter operasjonen. I løpet av 3-6 måneder vil brystene mykne og synke noe ned igjen, slik at fyldigheten ovenfor brystvorten ikke blir så tydelig som den var umiddelbart etter inngrepet.

Om komplikasjoner:

IbsenSykehusene gjør hva vi kan for å forebygge og hindre at komplikasjoner oppstår. Derfor benytter vi kun erfarne kirurger som gjennom mange års praksis har vist at de meget sjelden opplever uønskede hendelser eller komplikasjoner.

Tidlige komplikasjoner: Brystløft er en operasjon som innebærer flere sårflater. Blødninger kan oppstå, fordi snittet foretas i strukturer som er rike på blodkar. Det er derfor meget viktig med visse forberedelser som nevnt over. Blødninger skal overvåkes, og dersom de er rikelige bes du ta kontakt med oss.

Vi råder våre pasienter til å unngå aktivitet minst 1 uke etter operasjonen. Det er også tilrådelig å bruke kompresjonstøy (strømper med mer) når det er avtalt.

Infeksjoner forekommer sjelden. I de tilfellene det skjer vil de som oftest være overfladiske. Det er viktig med tidlig tilsyn og behandling ved mistanke om infeksjon. Infeksjoner som skal behandles kan oppstå etter noen dager. Ved infeksjoner som trenger behandling får pasientene antibiotika eller det gjøres en kirurgisk intervensjon.

Ødelagt vev (nekrose) kan man få i tilfeller hvor man får for mye drag, eller at det ikke er tilstrekkelig sirkulasjon. Det kan også forekomme i forbindelse med blodansamling og/eller infeksjon.

Sene komplikasjoner: Godt planlagt og teknisk riktig utførte inngrep skal resultere i fine og usjenerende arr. Arr med behov for korreksjon kan likevel oppstå. Disse kan ofte korrigeres på et senere tidspunkt, men tidligst 3-4 måneder etter første operasjon.