Arrkorreksjoner-illustrasjonsbilde

Arrkorreksjon

Arrkorreksjon

Arr kan være vanskelig å behandle, og det er viktig å være klar over at behandlingen har som mål å gjøre arrene mindre synlige.

Et kirurgisk inngrep vil bedre arrets utseende, eller korrigere de symptomer og plager som arrene eventuelt forårsaker. Det er imidlertid ikke realistisk å forvente seg at arr forsvinner. Det fins mange forskjellige typer arr, og behandlingmetoden vil avhenge av type og størrelse. Noen arr kan skjæres ut og lukkes med fine suturer (sting), mens andre behandles best med laser, fettinjeksjoner eller injeksjoner av medikamenter. Ved IbsenSykehusene utføres alle typer av arrbehandling, heriblant den nyeste laserteknologi (frakselert-Er:YAG-laser). Denne behandlingen er særdeles effektiv med tanke på å forbedre hudens kvalitet.

Oversikt

FormålGjøre arr mindre synlig/penere
Operasjonstid30 -60 min
Anestesi:Lokalbedøvelse
Optimalt ResultatEtter kort tid, skjerming av arret i ca 6 måneder
Forventet sykemeldingstidIngen

Pris

Kontakt oss for konsultasjon og pris

Arr etter tidligere operasjon

Arr etter tidligere operasjoner som er inndratt vil man som regel lykkes med å få penere og glattere. Slike arr ses særlig på maven. Arr etter annen kirurgi kan være brede med trådmerker. Avhengig av hvor de sitter vil disse ofte kunne skjæres bort og sys igjen på en penere måte. Noen arr etter føflekkfjerning kan bli overraskende brede. Å fjerne slike vil medføre at arret blir noe lengre, men som regel vil det være mulig å få dem smalere.

Arr etter skader

Arr etter skader kan noen ganger fjernes og sys igjen. Noen ganger vil tykke arr kunne forbedres ved å slipe dem ned.

Arr etter akne

Arr etter akne er en egen problemgruppe. Her kan det være snakk om relativt omfattende fjerning av inndratte arr, sliping og fett-transplantasjon for å bygge opp gropene.

Før operasjon

De fleste arrkorreksjoner utføres i lokal anestesi. Dvs at man kan kjøre hjem direkte etter inngrepet. Det er ingen forberedelser til slike inngrep.

Operasjonen

Operasjonen gjøres i lokalbedøvelse. Såret lukkes med sting som skal gi penest mulig arr. Mistenkelige hudforandringer sendes alltid inn til undersøkelse av patolog.

Etter operasjonen

IbsenSykehuset vil gjøre det vi kan for å forebygge og hindre at komplikasjoner oppstår. Derfor har vi meget erfarne kirurger som gjennom år har vist at de meget sjelden får hendelser og komplikasjoner. Også den øvrige driften av sykehuset er tilrettelagt for at pasienten skal føle seg meget godt i varetatt. Det er imidlertid ikke til å unngå at enkelte pasientforløp og resultater ikke går som planlagt.

  • Hypertrofiske arr og keloid Hypertrofiske arr og keloid er en egen arrtype der arrene er tykke, røde og harde og som regel kløende. Dette skyldes at den normale arrtilhelingen i huden ikke «skrues av» slik at det dannes for mye arrvev. Gjentatte cortisonsprøyter i arret kan ha en viss effekt. Å skjære bort arrene medfører dessverre at de ofte kommer igjen og til og med kan bli verre. Strålebehandling etter å ha skåret dem bort kan ha god effekt, men må koordineres med stråleterapiavdeling på offentlig sykehus, noe de dessverre ikke alltid har kapasitet til.
  • Infeksjon forekommer sjeldent i og vil som oftest være overfladiske. Det er viktig med tidlig tilsyn og behandling ved mistanke om infeksjon. Infeksjoner som skal behandles kan oppstå etter 2-3 dager. Ved infeksjoner som tiltrenger behandling får pasientene antibiotika eller det gjøres kirurgisk intervensjon.

Foruten dannelse av nye arr er komplikasjoner etter slike inngrep svært sjeldne.