Kostholdsplan og kostholdsråd etter slankeoperasjon

En slankeoperasjon innebærer at magesekken har blitt mye mindre. Du må derfor spise ofte, men lite. For mange er dette en ny erfaring.

Etter operasjonen gjennomgår du en kostrehabilitering i noen uker der målet er en gradvis til tilbakeføring til et «normalt» kosthold. Ved at du er tvunget til å spise mindre mat øker behovet for et sunt og helseriktig kosthold. Det er viktig at du føler deg bra samt at du får tilstrekkelige mengder av alle viktige næringsstoffer for å unngå mangelsykdommer på lang sikt.

Uavhengig av hvilken type operasjon du skal gjennomgå, vurderer å ta eller har tatt, er det viktig at du er forberedt på at den prosessen du skal igjennom. En vellykket slankeoperasjon innebærer ikke bare at du følger de kostholdsråd som du får men også hvordan du tilpasser deg din nye spisemåte, din nye spiseadferd og ikke minst dine nye levevaner.

Forbered deg ved å analysere din aktuelle situasjon og se operasjonen som ditt store «Helseprosjekt». Hva må jeg endre på i mitt liv for å føle med bedre? Behøver jeg å bevege meg mer? Stresser jeg for mye? Hvordan bør jeg spise i framtiden for å føle meg bedre?

Kostholdsforandringer etter slankeoperasjon

Etter operasjonen vil størrelsen på måltider magesekken din kan håndtere være på ca. 2 – 2,5 dl. Etter noen måneder kommer den til å stabilisere seg, men det er viktig at du respekterer den angitte mengden mat for ikke å tøye ut magesekken. Det kan med tiden øke risikoen for en ny vektoppgang.

For å dekke kroppens næringsbehov må du dele opp måltidene dine i 3 hovedmåltider og 3 mellommåltider per dag. Mellommåltidene er obligatoriske og kompletterer næringsmessig det du ikke spiser til hovedmåltidene.

For ikke å provosere magesekken er det viktig at du tygger maten godt, minst 15-20 ganger før du svelger. Magesekken er en muskel som bearbeider maten til en finmalt konsistens før den føres ut i tarmen der næringsopptaket skjer. Etter operasjonen er denne funksjonen nedsatt og derfor må du tygge maten ordentlig i munnen før du svelger. Hovedmåltidene bør ta ca. 30 min og mellommåltidene 15-20 min.

Det er viktig at du ikke drikker samtidig som du spiser ettersom magesekkens volum er for lite til å ta hånd om både væske og mat. Magesekken kan i så fall tømme seg for fort – hvilket gjør at kroppen ikke rekker å ta opp all næringen og du får en dårligere metthetsfølelse samt næringsopptak. Drikk vann regelmessig i små slurker i løpet av dagen, men unngå kullsyreholdige drikker som øker magesyresproduksjonen. De kan gi halsbrann og økt risiko for å utvide magesekken.

Etter en overvektsoperasjon kan enkelte oppleve smaksforandringer. Vi antar at dette skyldes en mer regelmessig måltidsrytme som igjen regulerer blodsukkeret og andre viktige hormoner som inngår i det komplekse systemet som fordøyelsen tross alt er. Hvordan og om det vil påvirke deg kan være vanskelig å oppdage før operasjonen men du kommer til å finne ut av det med tiden.

En annen bivirkning er økt følsomhet for visse typer mat eller retter som f.eks. for fet eller tungtfordøyelig mat. Hos noen kan slik mat føre til kvalme. En laktoseintoleranse med urolig og luftfylt mage er ganske vanlig og vi råder derfor pasientene til å bruke laktosefri melk allerede direkte etter operasjonen. Yoghurtprodukter og surmelksprodukter pleier derimot å tolereres bra.

For deg som gjennomgår en Gastric Bypass operasjon kan visse problemer med «dumping» oppstå. Dumping kommer av et for stort inntak av raske karbohydrater slik som søtsaker, leskedrikker, bakverk, hvitt brød, pasta eller hvit ris. Dette kan lede til en kraftig hypoglycemi som innebærer svimmelhet, hjerteklapp, svettetokter, kvalme, blodtrykksfall og diaré, men ubehaget forsvinner en kort stund etter måltidet.

Kostholdsrehabiliteringen

Kostholdsrehabiliteringen er en periode direkte etter operasjonen der du kommer til å måtte spise en spesiell kost som lar magesekken hvile etter inngrepet, og som siden leder deg tilbake til mer normal kost.

Fase 1:
Kun flytende kost i form av finmalte grønnsakssupper, surmelk- og yoghurtprodukter uten biter, velling, melk, fruktsupper og næringsdrikker. Her er det praktisk å benytte seg av en stavmikser. Fasen varer i ca. 10-14 dager.

Fase 2:
Purékost er en overgang fra flytende kost til normal kost og dette er tiden da magesekken får venne seg til å arbeide igjen. I begynnelsen av denne fasen skal maten bestå av finmalte puréer med kokt fisk/kjøtt, kokte grønnsaker, melkeprodukter, fruktkompotter og litt fersk frukt. Puréene går siden over i fastere konsistens, og til slutt til mindre biter som skal tygges godt. Puréfasen bør vare i ca 3-4 uker etter både Sleeve- , Mini Gastric Bypass og Gastric Bypass operasjonene.

Fase 3:
Tiden er nå inne for å innføre mer fiberrik mat som f.eks. mørkt brød, müsli, råris, fullkornsprodukter og råkost. Du må teste deg frem til hva du tåler og ikke tåler, og i løpet av noen måneder oppdager du din personlige følsomhet. Kanskje har du nå behov for å gå igjennom dine matlagningsrutiner, tilpasse dine favorittoppskrifter og se over dine gamle matvaner. Det er viktig å forstå at en vellykket vektoperasjon avhenger av hvordan du tilpasser deg til din nye livsstil.

Kostholdsråd med oppfølging

Når du har bestemt deg for en vektoperasjon kommer du før operasjonen til å få detaljert informasjon om kostholdet i de ulike fasene. Oppfølgingen skjer de neste 2 årene i form av personlig rådgivning per telefon eller mail til avtalte tider.

Vil du gå ned i vekt? Har du forhøyet BMI? Da kan slankeoperasjon være riktig for deg.

Teamet ved IbsenSykehusene har vært med på å forandre livet til mange overvektige i Norge. Våre kirurger, sykepleiere og klinisk ernæringsfysiolog står klare til å gi deg en trygg operasjon og grundig oppfølging i tiden etterpå.