Brokk

Hva er brokk?

Brokk er en utposning av bukhulen gjennom et svekket område eller en åpning i bukveggen. Brokket fremtrer som en kul når pasienten står oppreist, hoster eller presser ut magen. Noen ganger kan brokket gi svie og ubehag før det blir synlig. Over tid kan brokket bli større og gi økende plager.

Det finnes fire hovedlokaliseringer for brokk:

  • Rundt navlen – navlebrokk, vanligst hos barn
  • I lysken – lyskebrokk
  • I overgangen til låret – lårbrokk
  • Brokk kan også oppstå i operasjonsarr (arrbrokk)

Brokk operasjon

En brokk operasjon utføres som oftest med kikkhullsteknikk (laparoskopi) og ved at det opereres inn et kunstig nett som forsterker bukveggen, med dette er det blitt atskillig færre tilbakefall der brokket gjenoppstår.

Oversikt

FormålHindre eller forebygge innklemming av brokksekken
OperasjonstidCa 1 time
Anestesi:Generell anestesi kombinert med lokalbedøvelse
Optimalt Resultat2-4 måneder
Forventet sykemeldingstid7-10 dager avhengig av jobb
Brokk operasjon prisFra 26 500,- (se våre prislister Gastro og fordøyelse: Gastro mage/tarm)

Du må ikke ha akutte sykdommer som øvre luftveisinfeksjoner, på det tidspunktet du opereres. Hvis man skal opereres i generell bedøvelse/anestesi må man være fastende 6 timer før inngrepet. Skal man opereres tidlig, (før kl. 10) skal man være fastende etter midnatt. Det er imidlertid tilrådelig å spise en lett frokost seks timer før operasjon ved oppstart etter kl.12, slik at blodsukkerverdiene ikke blir for lave.

Ved kikkhullskirurgi lager kirurgen et lite kutt ved navlen. Kuttet er omtrent en centimeter langt. Kirurgen fører et laparoskop gjennom åpningen. Laparoskop er et instrument med lys og kamera, som gjør det mulig å se inn i bukhulen og i bukveggen via en videoskjerm. Samtidig lages ett eller flere kutt lenger ned på magen for å kunne føre inn operasjonsinstrumenter. Operasjonen må gjøres i narkose.

Dagkirurgi betyr at man reiser hjem 2-4 timer etter operasjon. Etter kirurgi kan det oppstå situasjoner hvor det er viktig å ha en person tilgjengelig døgnet rundt de første tjuefire timene etter utskriving. Du må regne med en del stramming og noe sårsmerter den første uken. Symptomene og plagene avtar imidlertid som oftest i løpet av noen dager. Når du har operert brokk, bør du være forsiktig med tunge tak og løft, særlig i den første tiden etter operasjon. Derfor kan styrking av magemusklene virke mot sin hensikt og presse brokket ut. Svømming og sykling kan derimot være sunne aktiviteter. Brokkbind kan forebygge en videre brokkutvikling og være til nytte hos noen.