lipødem

Fysioterapi, kompresjon og lipødem behandling

Fysioterapi og kompresjonsbehandling er en viktig del av lipødem behandlingen. Behandling av lipødem er et tverrfaglig prosjekt der kliniske ernæringsfysiologer, fysioterapeut, leger og sykepleiere inngår. Å knytte kontakt med, og samarbeide med en dyktig fysioterapeut som kan lipødem er viktig for et vellykket behandlingsresultat. 

Ibsensykehusene har etablert samarbeid med fysioterapeuter med interesse og spesialkompetanse for lipødem. Vi har også etablert et hospiteringsprogram for fysioterapeuter.

Husk at ansvaret for valg av korrekt kompresjonsprodukt er fysioterapeutens.

Konservativ behandling

Konservativ behandling av lipødem er kombinasjonen av fysioterapi og vektkontroll. Mange kommer til fysioterapeut etter at diagnose er stilt hos lege. Fysioterapien går ut på behandle og lindre betennelsestilstanden i fettvevet hos lipødempasienter.

Kirurgisk behandling

Før vi utfører lipødemkirurgi er det viktig at du har fått kontakt med en fysioterapeut med den nødvendige kompetansen innen fagområdet. Fysioterapeuten kan ta mål og tilpasse riktig kompresjonstøy for deg.  Likeså er den postoperative etterbehandlingen med fysioterapeut nødvendig for å sikre et best mulig behandlingsresultat, og fremskynde restitusjonen. 

Kompresjonstøy og konservativ behandling

Kompresjonstøy er et viktig redskap i behandlingen av lipødem. Ved konservativ behandling gir kompresjonstøyet en betennelsesdempende effekt i underhudsvevet. Kompresjonsbehandlingen er ofte livslang for lipødempasienter, også etter kirurgisk behandling.

Kompresjonstøy og kirurgisk behandling

Kompresjonsbehandlingen bidrar til at underhudsvev og hud presses sammen igjen etter kirurgien. I tillegg virker kompresjonsbehandlingen smertestillende, og lindrende på post-operativt ubehag. Kompresjon skal brukes det første året etter operasjon.

Når må jeg bestille kompresjonstøy ved kirurgi?

Kompresjonstøy må bestilles i god tid før operasjonen. Kompresjonstøyet du har brukt før operasjonen kan benyttes til operasjonen og under de 3 til 4 første ukene etter operasjonen. Du vil i løpet av denne perioden ha øket volum og hevelse i operasjonsområdet og vil etter ca. 4 uker måtte bestille og få tilpasset nytt kompresjonstøy. Dette vil være i en mindre størrelse enn kompresjonstøyet du har brukt under forbehandlingen og postoperativt. Du kles på kompresjonstøyet mens du fremdeles er på operasjonsstuen.

Kompresjonsbehandling

Kompresjonsbehandling er viktig både med tanke på ødemer og hevelse, virker smertelindrende, og er avgjørende for det endelige resultatet etter operasjonene. Vi kler på deg kompresjonen allerede på operasjonsstua, og når du kan reise deg selv vil du få hjelp med å korrigere denne skikkelig. Kompresjonsbehandlingen er ofte livslang for lipødempasienter, også etter kirurgisk behandling.  

Obs! Ved smerter, sårhet eller sterkt ubehag ved kompresjonsbruk, kontroller at kompresjonen sitter riktig, og sjekkhuden under. Om du overser dette kan det oppstå komplikasjoner som trykksår eller nekrose i huden. 

Kvalitet

Kvaliteten på kompresjonstøy til armer og ben skal være kompresjon av minimum klasse II, og skal være flatstrikket. Målsydd kompresjon bestilles av fysioterapeut i god tid før inngrepet. Noen uker etter inngrepet er det nødvendig med nye mål, da du vil ha minsket i størrelse.

Kompresjonstøyet kan bestilles med diverse tillegg, slik at de dækker nøyaktig ditt behov, og gir deg den beste passformen.

Ben

Kompresjon skal brukes døgnet rundt i minst tre måneder, men du kan sove uten etter dette. Kompresjon skal brukes det første året etter at du har blitt operert.    

Tøyet kan bestilles med hygieneåpning. Trykket rundt skrittet vil ofte bli høyere med sømmene i åpningene og har man ødem i underlivet vil denne løsningen gjøre det verre. For operasjoner på sete kan det være aktuelt med hygieneåpning da det kan være smertefullt å dra ned kompresjonstøyet ved toalettbesøk. Ved operasjoner på ben er det ikke like aktuelt.  Ved mye ødem kan det være aktuelt med ekstra kompresjon utenpå kompresjonstøyet.

Alternativer som kan være aktuelle, er justerbare wrapbandasjer, som kan bestilles i alle fasoner og varianter.

Alternativet er å bruke kompressionsbind. Dette kan være kortelastisk, som også kan brukes om natten eller langelastisk. Denne bør taes av om natten.

De fleste vil ha god nytte av dobbeltkompression.

Armer

Kompresjonen skal dekke hele armen, selv om du bare opererer overarmene.

En bolero fasong vil gi god kompresjon for armene. I tillegg vil du antakeligvis ha behov for kompresjonshansker, da hendene vil bli hovne om du kun har ermer.

De samme anbefalinger gjelder for bruk som ved kompresjonstøy til ben – kompresjonen skal brukes døgnet rundt i minst tre måneder, men du kan sove uten kompresjon etter dette. Kompresjon skal brukes det første året etter at du har blitt operert.  

Buk

Her finnes det på samme måte flere typer av kompressjon. Sjekk med din fysioterapeut eller bandasjit. Vi kan også være behjelpelig med råd men husk at ansvaret for valg av korrekt kompresjonsprodukt er fysioterapeutens.

Belter kan brukes, men husk at man ofte får ødem i underlivet og må ha kompresjon her i tillegg.

Kompresjon skal brukes det første året etter at du har blitt operert. 

Pulsator

Å ha forhåndsbestillt pulsator kan for noen være viktig for lindring etter operativ behandling. Andre vil foretrekke bruk av dobbeltkompresjon.. Fysioterapeut vil være med på å vurdere antall daglige behandlinger – men det vil som regel ligge på 1 til 2 ganger om dagen, innstilling vil reguleres i samråd med fysioterapeut. Behandling med pulsator er også viktig i forhold til både restitusjon og behandlingsresultat.

Les mer

Vi ønsker fysioterapeuter med interesseret for lipødem velkommen til å hospitere

Symptomer på lipødem

Lurer du på om du kan ha lipødem? Her finner du en oversikt over de vanligste symptomene.