Endometriose

Endometriose

Hva er endometriose?

Endometriose er en tilstand der vev som normalt vokser inne i livmoren vokser utenfor livmoren på andre organer (endometrial vev). Det endometriale vevet reagerer på de hormonelle endringene som oppstår under menstruasjonssyklusen og dette kan føre til smerter, betennelse, fremvekst av cyster og arrdannelse. Det endomtriale vevet kan vokse på eggstokkene, egglederne, bukhinnen eller andre organer i bukhulen.

Hvilke symptomer gir endometriose?

Her finner du en oversikt over de vanligste symptomene:

  • Menstruasjonssmerter som blir verre over tid 
  • Bekken- eller magesmerter som oppstår mellom menstruasjonene 
  • Smerter ved samleie 
  • Uregelmessig menstruasjon og/eller blødninger mellom menstruasjonssyklusene
  • Infertilitet 
  • Fordøyelsesproblemer: Smerte, kramper, oppblåsthet, diaré eller forstoppelse
  • Tretthet eller følelse av utmattelse
  • Smerte eller vanskeligheter med å urinere

Hvordan diagnostiseres endometriose?

Endometriose diagnostiseres gjennom en kombinasjon av fysisk undersøkelse, ultralyd, og laparoskopi (en type kirurgisk prosedyre som også kan brukes til undersøkelser). 

Hvordan behandles endometriose?

Behandlingen for endometriose vil avhenge av alvorlighetsgraden av tilstanden og symptomene du opplever. Behandlingsalternativene kan være smertestillende medisiner, hormonelle behandlinger eller kirurgisk behandling.

Kirurgisk behandling for endometriose kan være effektiv for å lindre symptomer og forbedre livskvaliteten til kvinner som lider av denne tilstanden.  

Kirurgisk behandling av endometriose  

Kirurgi kan være en behandlingsmulighet for endometriose, spesielt i tilfeller der tilstanden er alvorlig og andre behandlingsalternativer ikke har vært effektive.

Kirurgi kan bidra til å redusere smerte, forbedre fruktbarhet og fjerne endometriosevev. 

Den vanligste kirurgiske metoden som benyttes endometriose er laparoskopisk kirurgi. Dette er en skånsom ‘minimalt invasiv’ metode, som lar kirurgen se innsiden av bukhulen og innføre instrumentene gjennom små stikkhull for å fjerne endometriosevev i stedet for ett stort snitt som i åpen kirurgi. Metoden gir mindre skade på vevet, mindre ubehag etter operasjonen og raskere helbredelse.

I noen tilfeller kan det være nødvendig med mer omfattende kirurgi, som fjerning av livmoren (hysterektomi) eller fjerning av eggstokkene (ooforektomi). Disse prosedyrene utføres vanligvis kun i alvorlige tilfeller eller dersom du ikke planlegger å få barn i fremtiden.