livmorcyster

Cyster

Cyster kan utvikle seg både i livmor og på eggstokkene. En cyste er i utgangspunktet en væskefylt blære som kan utvikle seg i forskjellige deler av kroppen, inkludert livmoren og eggstokkene. Forskjellen mellom en cyste på livmoren og en cyste på eggstokkene ligger i hvor de utvikler seg i reproduktive systemet hos kvinner.

Kirurgisk behandling av cyster

Kirurgisk behandling av cyster på eggstokkene kan være nødvendig av ulike årsaker, for eksempel hvis cysten er stor, forårsaker smerte eller press på andre organer, eller hvis det er mistanke om at cysten kan være ondartet.  

Cyster på livmoren

Cyster på livmoren er vanlige, og mange kvinner kan ha dem uten å merke noen symptomer.  

En cyste på livmoren, også kjent som en livmorslimhinne-cyste eller endometriose-cyste, utvikler seg når endometrialvev (livmorslimhinnevev) vokser på eller inne i livmorveggen. Disse cystene er vanligvis små og forårsaker vanligvis ingen symptomer. Imidlertid kan større livmorslimhinne-cyster forårsake ubehag eller smerter i bekkenområdet eller blødning mellom menstruasjonene.

Cyster på eggestokkene

Det finnes forskjellige typer cyster som kan utvikle seg på eggstokkene.

Generelt sett er cyster på eggstokkene vanligere enn cyster på livmoren. Hvis en cyste blir funnet på livmoren eller eggstokkene, vil legen vanligvis overvåke den for å se om den forårsaker symptomer eller vokser. Hvis en cyste forårsaker symptomer eller blir funnet å være ondartet, kan behandling være nødvendig.

Follikulære cyster

Den vanligste typen eggstokkcyste. De oppstår når eggstokkene ikke slipper egget som forventet under menstruasjonssyklusen, og en væskefylt cyste utvikler seg rundt egget. 

Endometriose cyster

Dannes når endometriosevev vokser på eggstokkene. Endometriose er en tilstand der vevet som normalt utgjør livmoren, vokser utenfor livmoren. 

Corpus luteum cyster

Dannes når corpus luteum (en struktur som dannes etter at egget er frigjort) fylles med væske i stedet for å bli absorbert av kroppen. 

Dermoid cyster

Vanligvis godartede og inneholder ofte vev fra andre deler av kroppen, som hår, tenner eller hud. 

PCOS cyster

Cyster som skyldes Polycystisk ovariesyndrom (PCOS), som er en hormonell lidelse som kan føre til utvikling av flere små cyster, ofte i klaser på eggstokkene.  

Serøse cyster

Fylt med en væske som ligner på blod plasma.

Mucinøse cyste

inneholder en tykk, geléaktig væske som kalles mucin. 

.