Adenomyose

Adenomyose er en tilstand hvor endometrialceller, det vil si cellene som utgjør slimhinnen i livmoren, vokser inn i muskelvevet i livmoren. Dette fører til fortykkelse av livmorsvevet og kan forårsake symptomer som smertefulle og tunge menstruasjoner, økt blødning i menstruasjonen, smerter i underlivet, og noen ganger også smerte under samleie.

Hva er adenomyose?

Adenomyose er en tilstand hvor endometrialceller, det vil si cellene som utgjør slimhinnen i livmoren, vokser inn i selve muskelvevet i livmoren.
Dette fører til fortykkelse av livmorsvevet og kan forårsake symptomer som smertefulle og tunge menstruasjoner, økt blødning i menstruasjonen, smerter i underlivet, og noen ganger også smerte under samleie.

Hvem kan få adenomyose?

Adenomyose kan oppstå i alle aldre, men det er vanligere hos kvinner over 30 år som har hatt flere graviditeter. Årsaken til adenomyose er ukjent, men det antas at det kan være relatert til østrogenproduksjon og hormonell ubalanse. 

Diagnose

Diagnosen av adenomyose kan være utfordrende og ofte kreves en ultralydundersøkelse eller magnetisk resonansavbildning (MR) for å stille en sikker diagnose.

Hvordan behandles adenomyose?

Behandling av adenomyose kan omfatte smertelindring, hormonelle behandlinger som p-piller eller hormonspiral, eller i alvorlige tilfeller kirurgi, inkludert hysterektomi (fjerning av livmoren) eller embolisering av livmoren. Embolisering er en prosedyre hvor blodtilførselen til fibroidene blokkeres.