9 tips for en sunnere jul!🎄

God jul og takk til alle vüre kunder og kollegaer for et fint ür! Et utfordrende ür gür mot slutten, og et nytt ür med muligheter og hüp venter rett rundt hjørnet.

Først er det viktig ü unne seg noen hyggelige og rolige dager i julen med god mat og drikke sammen med dem vi er glade i, selv med de begrensninger som gjelder i ür. Marlene, vür flinke ernÌringsfysiolog, har noen tips for en litt sunnere jule feiring og start pü det nye üret som vi hüper vil komme godt med!

1. MĂĽltidsrytme

Det er spesielt viktig ü prøve ü opprettholde mültidsrytmen i julen da man mer eller mindre konstant er utstatt for fristelser. En fast mültidsrytme gjør at blodsukkeret holder seg mer stabilt og dermed gjør det lettere ü styre unna disse fristelsene.

Tips: Begynn dagen med ĂĽ spise noe sundt og godt som metter.

2. Fett

Julemat er ofte ganske fet. Derfor lønner det seg ü velge magre produkter der man kan, som for eksempel magre meieriprodukter, lettmargarin, lettmajones og fettfattige dressinger/sauser.

Tips: SkjĂŚr bort synlig fett fra maten.

3. Bevegelse

Det anbefales å holde seg aktiv hver dag – også i julen. Bevegelse trenger ikke nødvendigvis å være treningsstudio. Det kan være sosiale hyggelige aktiviteter som du kan gjøre med venner og familie. Skøyter, ake, bygge snøborg eller snøengler, tur i skogen med eller uten ski.

Skøyte

4. Sunnere desserter og snacks

Du kan godt spise dessert hver dag, men da bør den gi kroppen din noe av den nÌringen den trenger og ikke bare rask energi. Fersk frukt, yoghurt, vanilje kesam med kanel og rosiner er eksempler pü sunnere desserter.

Tips: Kutt opp grønnsaker og server med dipp eller kjøp inn klementiner som stĂĽr fremme.

5. Porsjonsstørrelse

Mange av oss spiser med øynene, og det er derfor fort gjort ü forsyne seg mer enn det man egentlig trenger av julemat. Bruk gjerne mindre tallerkener om du har det og tenk tallerkenmodellen ½ deler protein, Ÿ potet/ris/pasta osv. og Ÿ grønnsaker.

Tips: Bestem deg før mĂĽltidet hvor mye du skal spise – ikke vent til middagen stĂĽr klar pĂĽ bordet. Husk at smĂĽ porsjoner smaker like godt som store.

6. Tenk over hva du drikker

Vann er det foretrukne tørstedrikken, i andre rekke kommer sukkerfri saft. Ikke glem at mye drikke kan inneholde kalorier. Dette gjelder ogsü alkohol. Vin, øl og akevitt er for mange en stor kilde raske og tomme kalorier. For ü ikke glemme julegløggen, spesielt den varianten med vin i.

7. SmĂĽkaker

Smükaker hører jula til. Gjerne tenk over hvilke og hvor mange julekaker du spiser. Noen julekaker er nemlig veldig energirike, andre er mindre energirike. Hva er din favoritt? Prøv ü begrens inntaket til den eller de smükakene du liker aller best, og sett deg en grense for hvor mange av disse du skal spise. Smultringer og Delifiakakeer energirike, det samme er nøttebaserte kaker.

8. Tilgjengelighet

Tilgjengelighet har mye å si for hva vi inntar. Å la julekakene/snopet stå fremme til enhver tid vil mest sannsynlig føre til et større inntak. Ved å være bevisst på å sette frem det usunne til spesielle anledninger eller bestemte tider for så å rydde det bort vil kunne spare deg for mange kcal.

Tips: Bytt ut kakefatet med et fruktfat.

9. Ikke la jula vare helt til pĂĽske

Det du gjør en dag eller to har lite betydning.

Problemet oppstĂĽr nĂĽr jula starter i slutten av november og varer ut januar.

Andre nyheter

➡️ Vi har fĂĽtt ny hjemmeside! Sjekk den ut her. .

Om du har noen spørsmĂĽl eller kommentarer, vennligst ta kontakt med oss pĂĽ post@ibsensykehusene.no

God jul fra alle oss fra IbsenSykehusene 🎅