IbsenSykehusenes nyhetsbrev: Livsstil, nyheter og inspirasjon

/ / IbsenSykehusenes nyhetsbrev: Livsstil, nyheter og inspirasjon

De beste tipsene for hyggelige mai dager!

Kom, mai, du skjønne milde!

I år blir det igjen en litt annerledes 17. mai feiring for de alle fleste. Men med godt vær, 17. mai sløyfen på og norske flagg vaiende i vinden blir det sikkert en fin feiring allikevel. Marlene, vår kjære kliniske ernæringsfysiolog, har også tips for en litt sunnere feiring. Det kan jo komme godt med!

Mai gir også muligheter for mye utendørs aktivitet. Det er mange som savner å kunne bruke treningssenter. Vi har derfor tatt med noen tips for trening og aktiviteter du kan gjøre utendørs.  

1. Tips for utendørs trening

Hva med å legge turen til nærmeste park og ta i bruk en parkbenk som treningsapparat? Oppvarming får du på turen til parken – enten om du går, jogger eller sykler. Her er tips til fire enkle øvelser som trener store deler av kroppen.  Det kan være lurt å legge inn omtrent 1 minutts pause mellom hver av øvelsene, men pausene mellom rundene kan du tilpasse formen din og hvordan det kjennes.Du kan kjøre mellom  4-8 runder.

Parkbenk øvelser:

Dips
Slik gjør du: Sett deg på benken, med hendene på kanten av setet. Åk deg helt ytterst på kanten av benken, mens du passer på at du sitter med strake armer. Begge hendene skal være under skuldrene. Skyv rumpa utenfor kanten av benken. Rumpa skal holdes oppe fra bakken ved hjelp av strake armer og med knærne bøyd i en 90-graders vinkel. Bøy albuene og senk kroppen opp og ned i 8-12 repetisjoner. Pass på at albuene peker bakover når du ‘dipper’ ned.

Ønsker du en tyngre øvelse kan du strekke ut beina. 
Du trener: Skuldre, bryst og triceps 

Step 
Slik gjør du: Stå vendt mot benken, med litt avstand til benken. Løft ett bein opp på sittedelen av benken. Legg så tyngden på dette beinet og løft deg selv slik at du står på benken. Kjenn at du strammer overkroppen og kjerne muskelaturen – dette for å holde deg stabil og unngå at kneet faller innover. Gå rolig ned på bakken igjen og gjenta med samme bein 5-10 ganger før du bytter. 
Du trener: fremside lår, legger, ankelstabilitet, sete og kjernemuskulatur.

Push-ups
Slik gjør du: Still deg i en plankeposisjon med hendene på benkens sitteflate og føttene utstrakt i bakken. Utfør push-ups ved å bøye og rette ut armene på benken. Kjenn at du hele tiden strammer kjernemuskulaturen for å holde kroppen stabil. Ønsker du en lettere variant kan du ha hendene på ryggen av benken og utføre samme øvelse.
Du trener: Bryst, fremside skuldre, triceps og kjernemuskulatur   

Bulgarsk splitt knebøy
Slik gjør du: Stå med ryggen til benken og plasser den ene foten på benkens sete. Den andre foten plasserer du i bakken litt foran benken. Gi deg selv et lite øyeblikk til å finne balansepunktet, før du senker deg kontrollert ned til det bakerste kneet nesten treffer bakken – eller så langt som kjennes trygt for deg. Press deg selv opp igjen ved å legge tyngden på den fremste foten. Gjør 8-12 repetisjoner på ett bein før du bytter bein og utfører like mange repetisjoner. 
Du trener: Lår, sete, ankelstabilitet, kjernemuskulatur og balanse. 

Finn en benk og du har ditt eget utendørsgym!

2. Tips for 17. mai frokosten

Start dagen på en god måte – med mat som metter! 

Eggerøre er en klassiker på mange 17. mai frokoster. Sammen med en skive med grovt brød og noe frukt og grønt har du en frokost som er proteinrik, metter og gir kroppen godt med næring. Da er det lettere å ikke ty til pølser og is utover dagen. 

Tips: Noen jordbær vil kunne dekke behovet for det søte. Jordbær er ikke bare godt, men inneholder i tillegg mye bra næringsstoffer som blant annet vitamin C og fiber. 

Jordbær!

3. Hjemmelaget is til 17. mai

Is hører med til nasjonaldagen. De siste årene har det kommet flere sunnere varianter på markedet, men hva med å prøve å lage is selv? Denne isen faller i god smak både hos store og små. Du kan selv bestemme hvilke bær du vil bruke og hvor mye sødme som tilsettes. 

Smoothie is i rødt, hvitt og blått 

Du trenger:

 • 3 x Skyr bringebær panacotta
 • 2 ss flytende honning
 • 2  ts vaniljesukker
 • 100 g blåbær
 • 100 g jordbær eller bringebær 

Slik gjør du:

 1. Visp sammen skyr, honning og vaniljesukker. Sett til side.
 2. Kjør jordbær/bringebær i en hurtigmikser sammen med  ca 1/3 av skyrblandingen. Sett til side.
 3. Kjør nå blåbærene sammen med 1/3 av skyrblandingen og sett til side.
 4. Nå kan du fylle de tre blandingene lagvis i små former, kopper eller isformer. Begynner du med blåbær blandingen etterfulgt av ren yoghurtblanding og tilslutt bringebærblandingen får du en is i rødt, hvitt og blått!
 5. Settes i fryseren i minst 3 timer.
 6. Før servering så kan du klemme litt på formen med hendene eller holde formen under varmt vann et lite øyeblikk. Lirk deretter isen ut av formen.
Hjemmelaget is til 17 mai!

4. Tid for hagearbeid

Har du hage, er hagearbeid ikke bare en nødvendighet, men en aktivitet som trener hele kroppen – det er skikkelig ‘low impact training’. Det gir også mening og glede å se planter spire og gro. Planlegging og plassering av vekster og blomstringstid kan gi overraskelser – heldigvis alltid noen positive. 

Du har kanskje en uteplass som kan settes i stand for sesongen, og vedlikehold som har ventet litt for lenge, som bare står der og venter på å tas tak i?   

Har du balkong er det hyggelig å live opp etter vinteren med fargerike blomster i verandakasser, flikke litt på utemøbelene og skape en hyggelig oase. 

5. Tid for vårstell

Det er ikke bare naturen som kan ha behov for vårstell!

På IbsenSykehuset Porsgrunn tilbyr våre kosmetiske sykepleiere en rekke ulike behandlinger dersom du også ønsker litt ekstra stell og pleie før sommersesongen slår til for fullt:

 • Behandling for overdreven svette i armhulene. Dette er en tilstand som kalles Aksillær hyperhidrose. For de som ikke får god nok kontroll med svettingen ved hjelp av deodorant og økt personlig hygiene kan behandling med toksiner gi god hjelp. Da blokkeres nerve signalene til svettekjertlene. I tillegg vil nervesignalene til svettekjertlene bli svakere over tid. 
 • Permanent hårfjerning med laser  til alle hudtyper for både kvinner og menn.Vi behandler også de fleste områdene på kroppen. De mest populære behandlingene hos kvinner inkluderer hårfjerning i ansikt, på beina, bikinilinjen og under armene. Flere og flere menn tar også i bruk hårfjerning. De vanligste områdene er ryggen, skuldrene og på brystet. 
 • Hudbehandlinger – slik som vår nye behandling Volite SkinBooster fra Juvéderm – en dokumentert behandling som forbedrer hudens strukturer og tilfører fukt og elastisitet. En enkelt behandling forventes å vare i 9 måneder. Det er ingen nedetid etter behandlingen.

Kirurgisk fjerning av fettkuler i huden – Dr Laurens Reitsma fjerner lipomer (fettkuler)  og føflekker

Pigmentforandring illustrasjonsbilde

Andre nyheter 

➡️ Vi ønsker ny kirurg velkommen på IbsenSykehuset Porsgrunn – Dr Laurens Reitsma. Dr Reitsma er spesialist i generell og bryst/endokrin kirurgi med bred faglig kompetanse.

➡️ Dr Reitsma foretar generelle småkirurgiske prosedyrer slik som fjerning av føflekker, lipomer – fettkuler, aterom – forstørret talgkjertel, inngrodde negler osv, samt ultralyd og stikkeprøver ved utredninger i skjoldbruskkjertelen ved (knute)struma.

Om du har noen spørsmål eller kommentarer, vennligst ta kontakt med oss på post@ibsensykehusene.no 

God 17 mai fra alle oss i IbsenSykehusene 🌺🌸🌼