Kostholdsplan og kostholdsråd etter slankeoperasjon
En slankeoperasjon innebærer at magesekken har blitt mye mindre. Du må derfor spise ofte, men lite. For mange er dette en ny erfaring.
Etter operasjonen gjennomgår du en kostrehabilitering i noen uker der målet er en gradvis til tilbakeføring til et «normalt» kosthold. Ved at du er tvunget til å spise mindre mat øker behovet for et sunt og helseriktig kosthold. Det er viktig at du føler deg bra samt at du får tilstrekkelige mengder av alle viktige næringsstoffer for å unngå mangelsykdommer på lang sikt.
Uavhengig av hvilken type operasjon du skal gjennomgå, vurderer å ta eller har tatt, er det viktig at du er forberedt på at den prosessen du skal igjennom. En vellykket slankeoperasjon innebærer ikke bare at du følger de kostholdsråd som du får men også hvordan du tilpasser deg din nye spisemåte, din nye spiseadferd og ikke minst dine nye levevaner.
Forbered deg ved å analysere din aktuelle situasjon og se operasjonen som ditt store «Helseprosjekt».
- Hva må jeg endre på i mitt liv for å føle med bedre?
- Behøver jeg å bevege meg mer?
- Stresser jeg for mye?
- Hvordan bør jeg spise i framtiden for å føle meg bedre?
Livet etter slankeoperasjon
Vi har samlet oppskrifter og tips som vi håper gir variasjon og gjør tiden etter slankeoperasjonen din litt mer spennende, variert og interessant! Hver fase har sin lille guide – fra flytende, til most og tilslutt – overgangen til vanlig mat.
Informasjon for pasienter – innlogging kreves. Ta kontakt dersom du er pasient som ønsker innlogging – så hjelper vi deg gjerne!
Kostholdsforandringer etter slankeoperasjon
Etter operasjonen vil størrelsen på måltider magesekken din kan håndtere være på ca. 1 – 1,5 dl. Etter noen måneder kommer den til å stabilisere seg, men det er viktig at du respekterer den angitte mengden mat for ikke å tøye ut magesekken. Det kan med tiden øke risikoen for en ny vektoppgang.
Din nye måltidsrytme
For å dekke kroppens næringsbehov må du dele opp måltidene dine – gjerne 3 til 4 hovedmåltider, og 2 til 3 mellommåltider. Mellommåltidene er obligatoriske og kompletterer næringsmessig det du ikke spiser til hovedmåltidene.
Hvorfor er det så viktig å tygge maten godt?
For ikke å provosere magesekken er det viktig at du tygger maten godt, minst 15-20 ganger før du svelger. Magesekken er en muskel som bearbeider maten til en finmalt konsistens før den føres ut i tarmen der næringsopptaket skjer. Etter operasjonen er denne funksjonen nedsatt og derfor må du tygge maten ordentlig i munnen før du svelger. Hovedmåltidene bør ta ca. 30 min og mellommåltidene 15-20 min.
Væsketilførsel
Det er viktig at du ikke drikker samtidig som du spiser ettersom magesekkens volum er for lite til å ta hånd om både væske og mat. Magesekken kan i så fall tømme seg for fort – hvilket gjør at kroppen ikke rekker å ta opp all næringen og du får en dårligere metthetsfølelse samt næringsopptak. Drikk vann regelmessig i små slurker i løpet av dagen, men unngå kullsyreholdige drikker som øker magesyresproduksjonen. De kan gi halsbrann og økt risiko for å utvide magesekken.
Smak og smaksopplevelser
Etter en overvektsoperasjon kan enkelte oppleve smaksforandringer. Vi antar at dette skyldes en mer regelmessig måltidsrytme som igjen regulerer blodsukkeret, og andre viktige hormoner som inngår i det komplekse systemet som fordøyelsen tross alt er. Forskning gjort på dette feltet antyder også at smaksendringene kan skyldes endringer i nivåer av sulthormoner etter operasjonen.
Økt følsomhet
En annen bivirkning er økt følsomhet for visse typer mat eller retter som f.eks. for fet eller tungtfordøyelig mat. Hos noen kan slik mat føre til kvalme. Enkelte kan også oppleve en midlertidig laktoseintoleranse etter operasjonen, og det kan være nødvendig å bruke laktosereduserte og/eller laktosefrie produkter en periode. Dette er som regel forbigående, og rammer ikke alle som går gjennom kirurgi. Yoghurtprodukter og surmelksprodukter pleier derimot å toleres godt.
Dumpingsyndrom eller dumping
For deg som gjennomgår en Gastric Bypass operasjon kan visse problemer med «dumping» oppstå. Dumping kommer ofteav et for stort inntak av raske karbohydrater slik som søtsaker, leskedrikker, bakverk, hvitt brød, pasta eller hvit ris. Dette kan lede til en kraftig hypoglykemi som innebærer svimmelhet, hjerteklapp, svettetokter, kvalme, blodtrykksfall og diaré. Ubehaget forsvinner en relativt kort stund etter inntaket, men enkelte kan oppleve at de må legge seg ned etter måltidet. Den enkleste måten å unngå dumping på er å begrense inntaket av søtsaker, boller, kaker, sjokolade og annet som forårsaker disse ubehagelige og unødvendige symptomene. Risikoen for dumping er også lavere om man husker på å spise sakte og tygge maten godt.
Videre anbefaler vi at man unngår væskeinntak sammen med matinntak. Væsken kan endre konsistensen på maten man spiser, som da vil gå fortere over til tynntarmen, og øke risikoen for dumping-symptomer og ubehag.
Kostholdsrehabiliteringen
Kostholdsrehabiliteringen er en periode direkte etter operasjonen der du kommer til å måtte spise en spesiell kost som lar magesekken hvile etter inngrepet, og som siden leder deg tilbake til mer normal kost.
Fase 1:
Kun flytende kost i form av finmalte grønnsakssupper, surmelk- og yoghurtprodukter uten biter, velling, melk, fruktsupper og næringsdrikker. Her er det praktisk å benytte seg av en stavmikser. Fasen varer i ca. 10-14 dager.
Fase 2:
Purékost er en overgang fra flytende kost til normal kost og dette er tiden da magesekken får venne seg til å arbeide igjen. I begynnelsen av denne fasen skal maten bestå av finmalte puréer med kokt fisk/kjøtt, kokte grønnsaker, melkeprodukter, fruktkompotter og litt fersk frukt. Puréene går siden over i fastere konsistens, og til slutt til mindre biter som skal tygges godt. Puréfasen bør vare i ca 3-4 uker etter både Sleeve- , Mini Gastric Bypass og Gastric Bypass operasjonene.
Fase 3:
Tiden er nå inne for å innføre mer fiberrik mat som f.eks. mørkt brød, müsli, råris, fullkornsprodukter og råkost. Du må teste deg frem til hva du tåler og ikke tåler, og i løpet av noen måneder oppdager du din personlige følsomhet. Kanskje har du nå behov for å gå igjennom dine matlagningsrutiner, tilpasse dine favorittoppskrifter og se over dine gamle matvaner. Det er viktig å forstå at en vellykket vektoperasjon avhenger av hvordan du tilpasser deg til din nye livsstil.
Kostholdsråd med oppfølging
Når du har bestemt deg for en vektoperasjon kommer du før operasjonen til å få detaljert informasjon om kostholdet i de ulike fasene. Oppfølgingen skjer de neste 2 årene i form av personlig rådgivning per telefon eller mail til avtalte tider.
Vil du gå ned i vekt? Har du forhøyet BMI? Da kan slankeoperasjon være riktig for deg.
Teamet ved IbsenSykehusene har vært med på å forandre livet til mange overvektige i Norge. Våre kirurger, sykepleiere og klinisk ernæringsfysiolog står klare til å gi deg en trygg operasjon og grundig oppfølging i tiden etterpå.