Hysteroskopi
Hysteroskopi er en medisinsk prosedyre som utføres av gynekolog og brukes til å både undersøke og behandle tilstander på innsiden av livmoren.
En tynn, fleksibel rørformet instrument kalt et hysteroskop blir ført gjennom skjeden og livmorhalsen for å gi en visuell fremstilling av livmorhulen. Hysteroskopet har en lyskilde og et kamera som gjør det mulig for legen å se livmorens indre strukturer på en skjerm i sanntid.
Hva er hysteroskopi?
En hysteroskopi er en undersøkelse av innsiden av livmoren, som gynekologen gjør for å utrede blant annet muskelknuter, arr, polypper og misdannelser i livmoren.
Diagnostisk hysteroskopi
Dette utføres for å undersøke og evaluere tilstanden til livmoren. Det kan hjelpe legen med å identifisere årsaker til symptomer som unormal blødning, unormale celleforandringer, gjentatte aborter eller infertilitet. Ved hjelp av hysteroskopi kan legen oppdage tilstander som polypper, fibroider, adhesjoner (sammenvoksninger), endometriose, eller andre anomalier i livmoren.
Operativ hysteroskopi
I tillegg til å diagnostisere tilstander, kan hysteroskopi også brukes operativt.
Da kan gynekologen behandle samtidig med at man ser innsiden av livmoren. Inngrepet er meget likt diagnostisk hysteroskopi bortsett fra at operasjonsinstrumenter slik som sakser, tenger, eller koaguleringsinstrumenter, kan blir ført gjennom hysteroskopet inn i livmorhulen. Man kan på dette viset fjerne livmorslimhinne, arrvev, muskelknuter, polypper eller også korrigere skillevegger i livmorhulen.
Indikasjoner for undersøkelse og behandling
Ved hjelp av hysteroskopi kan gynekologen både utrede og behandle sykelige eller andre tilstander i livmoren.
Hysteroskopi er mye brukt i forbindelse med utredning av blødninger som kan skyldes polypper, fjerning av spiral og som del av utredning av kreft i livmoren.
Hysteroskopi er også et nyttig verktøy i utredning av barnløshet og unormale blødninger.
Forberedelser til hysteroskopi
Diagnostisk hysteroskopi
Diagnostisk hysteroskopi utføres som regel i lokalbedøvelse, og er et raskt og enkelt inngrep som gir minimalt med ubehag i etterkant.
Du må komme 1 time før undersøkelsen for å få smertestillende og beroligende. Du kan ikke kjøre selv etter undersøkelsen.
Operativ hysteroskopi
Utføres i narkose og tar 15-45 minutter.
Du må faste 6 timer før inngrepet, men kan drikke vann inntil 2 timer før. Du må komme nydusjet med rene klær, og uten smykker og sminke.
Oppfølging etter operativ hysteroskopi
Inngrepet utføres dagkirurgisk, og du kan reise hjem samme dag.
Du kan ikke kjøre bil selv og vi ønsker ikke at du er alene når du kommer hjem.
Etter operasjonen har man som regel lite smerter, men man kan ha blodig utflod fra dager opp til uker. Samleie må du vente med til utfloden har blitt normal.
Sykemeldingstid varierer fra 1 til 10 dager.
Komplikasjoner
Hysteroskopi er generelt en trygg prosedyre, men som ved alle inngrep, kan komplikasjoner forekomme.
- Lett kvalme og moderate smerter eller ubehag kan forekomme de første døgnene etter operasjonen.
- Uregelmessig blødning eller spotting: Etter hysteroskopi kan det oppstå midlertidig uregelmessig blødning eller spotting. Dette er vanligvis normalt og avtar vanligvis i løpet av noen dager.
- Perforasjon (hull) i livmorveggen under inngrepet er en sjelden komplikasjon. Symptomer er blødning og smerte. I sjeldne tilfeller vil det være behov for kirurgisk behandling.
- Enhver invasiv prosedyre innebærer en risiko for infeksjon, og det kan oppstå infeksjon i livmoren eller livmorhalsen etter hysteroskopi. Kontakt derfor lege, eller IbsenSykehuset ved feber eller økende smerter. Infeksjon behandles med antibiotika.
- Under eller etter hysteroskopi kan det oppstå blødning. Vanligvis er blødningen minimal og stopper av seg selv, men i sjeldne tilfeller kan det være nødvendig med medisinsk inngrep for å kontrollere blødningen.