Urologi illustrasjonsbilde scaled e1603462063492

Urologi

IbsenSykehusene tilbyr avansert urologisk utredning, veiledning og behandling. Alle behandlinger og inngrep foretas av dyktige urologer med lang erfaring

Urologiske undersøkelser vi tilbyr

Våre pasienter kan være trygge på at de er i de beste hender når de velger å gjennomføre et urlogisk inngrep hos oss. Her er de urologiske undersøkelsene vi tilbyr.

Urodynamisk utredning

De undersøkelsene som brukes for å kartlegge funksjonene i de nedre urinveier spenner fra enkle undersøkelser som føring av skjema over vannlatinmgene til mer avanserte og invasive undersøkelser.

  • Miksjonslister – dette føres hjemme over 2-3 døgn, viser volum og frekvens
  • Bleieveiingtest (pad test) – registreres hjemme.
  • Flowmetri – måler urinstrømhastigheten.
  • Resturinbestemmelse – mengden urin som er igjen i blærene umiddelbart etter fullført vannlating. Utføres ved hjelp av kateterisering eller ultralyd.
  • Urethratrykkmåling hos kvinner – trykket urethra (urinrøret) utvikler for å motstå trykket fra urinen i urinblæren.
  • Cystometri –blærens sensoriske funksjon, compliance og spontane sammentrekninger i blæren.

For undersøkelser utført hos sykepleier må du komme med komfortabel full blære og du må slutte med medisiner som går på blærefunksjonen, slik for Betmiga og Vesicare.

Det er viktig at du drikker godt etter undersøkelsen, det vil si cirka 4 glass mer enn du vanligvis drikker per døgn for å øke gjennomskyllingen i urinveiene. Dette gjelder ikke hvis lege har gitt deg beskjed om at du skal ha begrenset drikkemengde.

Cystoskopisk undersøkelse

Cystoskopi er en undersøkelse av urinrør og urinblære. Ved cystoskopering undersøkes slimhinnen på innsiden av urinrøret og urinblæren ved at legen kikker gjennom et cystoskop (et tynt rørinstrument) som føres gjennom urinrøret og videre inn til urinblæren.

Det er måter å undersøke blæren på, enten med fleksible (oftest hos menn) eller stive instrumenter. Ved bruk av stive instrumenter ligger du på en undersøkelsebenk med bena i benholdere, ellers ligger du i flatt ryggleie. Det settes lokalbedøvende gel inn i urinrørsåpningen og cystoskopet blir ført inn i urinrørsåpningen og videre inn i urinblæren.

Det er viktig at du drikker godt etter undersøkelsen, det vil si cirka 4 glass mer enn du vanligvis drikker per døgn for å øke gjennomskyllingen i urinveiene. Dette gjelder ikke hvis lege har gitt deg beskjed om at du skal ha begrenset drikkemengde.

Flowmetri

En flowmetri er en undersøkelse av pasientens blæretømming, som gir et samlet inntrykk av blærens funksjonsevne. Undersøkelsen gir oss svar på hvor lang tid det tar å tømme blæren, hvor mye kraft det er i urinstrålen og om blæren tømmer seg fullstendig.

Du må møte til timen med komfortabel full blære.