9 tips for en sunnere jul!ūüéĄ

/ 9 tips for en sunnere jul!ūüéĄ

God jul og takk til alle v√•re kunder og kollegaer for et fint √•r! Et utfordrende √•r g√•r mot slutten, og et nytt √•r med muligheter og h√•p venter rett rundt hj√łrnet.

F√łrst er det viktig √• unne seg noen hyggelige og rolige dager i julen med god mat og drikke sammen med dem vi er glade i, selv med de begrensninger som gjelder i √•r. Marlene, v√•r flinke ern√¶ringsfysiolog, har noen tips for en litt sunnere jule feiring og start p√• det nye √•ret som vi h√•per vil komme godt med!

1. Måltidsrytme

Det er spesielt viktig √• pr√łve √• opprettholde m√•ltidsrytmen i julen da man mer eller mindre konstant er utstatt for fristelser. En fast m√•ltidsrytme gj√łr at blodsukkeret holder seg mer stabilt og dermed gj√łr det lettere √• styre unna disse fristelsene.

Tips: Begynn dagen med √• spise noe sundt og godt som metter.

2. Fett

Julemat er ofte ganske fet. Derfor l√łnner det seg √• velge magre produkter der man kan, som for eksempel magre meieriprodukter, lettmargarin, lettmajones og fettfattige dressinger/sauser.

Tips: Skj√¶r bort synlig fett fra maten.

3. Bevegelse

Det anbefales √• holde seg aktiv hver dag ‚Äď ogs√• i julen. Bevegelse trenger ikke n√łdvendigvis √• v√¶re treningsstudio. Det kan v√¶re sosiale hyggelige aktiviteter som du kan gj√łre med venner og familie. Sk√łyter, ake, bygge sn√łborg eller sn√łengler, tur i skogen med eller uten ski.

Sk√łyte

4. Sunnere desserter og snacks

Du kan godt spise dessert hver dag, men da b√łr den gi kroppen din noe av den n√¶ringen den trenger og ikke bare rask energi. Fersk frukt, yoghurt, vanilje kesam med kanel og rosiner er eksempler p√• sunnere desserter.

Tips: Kutt opp gr√łnnsaker og server med dipp eller kj√łp inn klementiner som st√•r fremme.

5. Porsjonsst√łrrelse

Mange av oss spiser med √łynene, og det er derfor fort gjort √• forsyne seg mer enn det man egentlig trenger av julemat. Bruk gjerne mindre tallerkener om du har det og tenk tallerkenmodellen ¬Ĺ deler protein, ¬ľ potet/ris/pasta osv. og ¬ľ gr√łnnsaker.

Tips: Bestem deg f√łr m√•ltidet hvor mye du skal spise ‚Äď ikke vent til middagen st√•r klar p√• bordet. Husk at sm√• porsjoner smaker like godt som store.

6. Tenk over hva du drikker

Vann er det foretrukne t√łrstedrikken, i andre rekke kommer sukkerfri saft. Ikke glem at mye drikke kan inneholde kalorier. Dette gjelder ogs√• alkohol. Vin, √łl og akevitt er for mange en stor kilde raske og tomme kalorier. For √• ikke glemme julegl√łggen, spesielt den varianten med vin i.

7. Småkaker

Sm√•kaker h√łrer jula til. Gjerne tenk over hvilke og hvor mange julekaker du spiser. Noen julekaker er nemlig veldig energirike, andre er mindre energirike. Hva er din favoritt? Pr√łv √• begrens inntaket til den eller de sm√•kakene du liker aller best, og sett deg en grense for hvor mange av disse du skal spise. Smultringer og Delifiakakeer energirike, det samme er n√łttebaserte kaker.

8. Tilgjengelighet

Tilgjengelighet har mye √• si for hva vi inntar. √Ö la julekakene/snopet st√• fremme til enhver tid vil mest sannsynlig f√łre til et st√łrre inntak. Ved √• v√¶re bevisst p√• √• sette frem det usunne til spesielle anledninger eller bestemte tider for s√• √• rydde det bort vil kunne spare deg for mange kcal.

Tips: Bytt ut kakefatet med et fruktfat.

9. Ikke la jula vare helt til påske

Det du gj√łr en dag eller to har lite betydning.

Problemet oppstår når jula starter i slutten av november og varer ut januar.

Andre nyheter 

‚ě°ÔłŹ Vi har f√•tt ny hjemmeside! Sjekk den ut her. . 

Om du har noen sp√łrsm√•l eller kommentarer, vennligst ta kontakt med oss p√• post@ibsensykehusene.no 

God jul fra alle oss fra IbsenSykehusene ūüéÖ