Overflødig hud

Viktige faktorer som påvirker omfanget av overflødig hud etter en slankeoperasjon er blant annet hvor mange kilo du har gått ned, alder og genetikk. Alle mennesker er skapt litt forskjellig, det gjelder også huden din.

Hos noen vil huden være mer elastisk og ha en større evne til å trekke seg sammen etter en vektreduksjon. Hos andre er huden mindre elastisk og dermed vil en større vektreduksjon føre til overflødig hud.

Opp til 70 % av slankeopererte vil oppleve at de får overflødig hud i større eller mindre grad. Overflødig hud kan både vær brysomt og kunne by på utfordringer.  For enkelte vil overflødig hud rett og slett kunne påvirke livskvaliteten.

Når er det riktig å vurdere behov for å fjerne overflødig hud?

Vår anbefaling er at du har oppnådd forventet vekt etter slankeoperasjon og holdt deg vektstabil i minst tre måneder.  Det er det vanlige tidspunktet for å gjøre en vurdering om fjerning av overflødig hud er et alternativ for deg.  Denne vurderingen tas i samråd med en av våre plastikkirurger, enten på Gjøvik eller i Porsgrunn. Typisk skjer dette 12-18 måneder etter at slankeoperasjonen er utført.  

Hvilke områder blir oftest påvirket av en kraftig vektreduksjon?

Huden på buken, flankene og brystene er de områdene som i størst grad utsettes for strekk ved overvekt og dermed oftest krever korreksjoner etter en vektreduksjon.  Huden på overarmene og lårene er også utsatt også for hudfolder og forandringer som det er mulig å gjøre noe med.

Det er heller ikke uvanlig at en vektreduksjon vil føre til mindre fettvev i ansiktet som igjen gjør at noen synes de ser eldre ut. Dersom det er kommet rynker eller du plages av innsunkne kinn finnes det flere kosmetiske behandlinger som kan hjelpe med dette. Det kan også være mulig med en kombinasjon av kirurgi og medisinsk kosmetiske behandlinger. IbsenSykehusene har kosmetiske sykepleiere som kan hjelpe med å sette sammen et helhetlig, tilpasset behandlingsprogram for deg.

Hva bør man tenke gjennom?

All kirurgi innebærer en viss risiko og komplikasjoner kan oppstå i etterkant av alle operasjoner. Vi gjør det vi kan for å minimere dette. Operasjonslengde og risiko vil avhenge av hvilken prosedyre som skal gjennomføres. Omfanget av inngrepet vil også påvirke restitusjonstid. Ved større inngrep vil innleggelse være anbefalt, ved mindre inngrep vil ikke innleggelse være nødvendig.  Dette avtales i forkant av operasjon sammen med plastikkirurg.

Det vil danne seg arrvev der hud er fjernet.  Synlige arr vil generelt bli mindre i månedene etter operasjonen. Opplever du likevel at arrene er sjenerende kan laser behandling eller annen type medisinsk kosmetiske tiltak gjøres.

Valget er tatt, hva nå?

I en periode på fire til seks uker før operasjon anbefaler vi at du følger det ernæringsregimet du fikk etter slankeoperasjon med tanke på mat, vitaminer og mineraler. Det er også viktig at du fortsetter å være fysisk aktiv. Vår kliniske ernæringsfysiolog, Marlene Fritsch Kielland kan bistå deg om du har behov for rådgivning i denne perioden. Etter operasjon ønsker vi at du skal være raskt oppe på beina igjen for å redusere risikoen for postoperative komplikasjoner som f. eks blodpropp. Vi vil også be om at du tar en ny runde med blodprøver før operasjon.

Våre spesialister på overflødig hud

Marlene Fritsch Kielland - lege

Marlene Fritsch Kielland

Ernæringsfysiolog

Marlene er vår kliniske ernæringsfysiolog og har tatt sin utdannelse ved Universitetet i Oslo. Hun har tidligere erfaring fra Aker sykehus som gruppeleder for vektreduksjonskurs og har jobbet med pasienter etter overvektskirurgi siden 2018.

Alf Tore Aas - Spesialist i plastisk kirurgi

Alf Tore Aas

Spesialist i plastisk kirurgi

Overlege, dr. med Alf Tore Aas er utdannet lege fra Universitetet i Lund, Sverige og er siden 2006 spesialist i Plastikkirurgi i Norge, Sverige og Danmark. Han har gjennomgått spesialistutdanning i plastikkirurgi ved Universitetssjukhuset MAS i Malmö, Sykehuset Telemark og på Rikshospitalet i Oslo. Han har vært overlege ved Sykehuset Telemark siden 2006 fram til nå. I perioden 2010 -2013 var han avdelingsoverlege på Plastikkirurgisk avdeling ved Sykehuset Telemark og siden 2013 er han fagansvarlig overlege ved avdelingen. Alf Tore Aas har bred plastikkirurgisk erfaring. Han er medlem av Den Norske Legeforening, Norsk Plastikkirurgisk forening og Nordisk Plastikkirurgisk forening.

Morten H. Haug - Spesialist plastikkirurgi

Morten H. Haug

Spesialist i plastik kirurgi

Morten er spesialist i plastikkirurgi, og har sin utdannelse fra Haukeland sykehus og Rikshospitalet. Han har drevet med privat plastikk kirurgi siden 1995 og er en av landets mest erfarne i faget. Han har spesielt lang erfaring med figurformende fettsuginger, bukplastikker, neseplastikker og lang erfaring i ansikts og brystkirurgi. Morten har en holistisk tilnærming til plastikk kirurgi og er opptatt av hele deg.

Alexander Vigen - Overlege PHD, plastikkirurg

Alexander Vigen

Overlege PHD, plastikkirurg

Dr. Vigen er utdannet lege ved NTNU, og har sin spesialist utdannelse fra Plastikkirurgisk avdeling, Sykehuset Telemark og Haukeland Universitetssykehus. Han er overlege PhD i plastikkirurgi ved Akershus Universitetssykehus (Ahus) med ansvarsområde plastikkirurgi på bryst og rekonstruksjoner etter hudkreft i hode og hals området, kroppsformende kirurgi etter vekttap, samt generelle plastikkirurgiske rekonstruksjoner. Han har doktorgrad fra NTNU, og deltar regelmessig på internasjonale kongresser. Dr. Vigen har en bred og allsidig praksis som plastikkirurg, og utfører årlig store antall brystoperasjoner, hudinngrep, rekonstruksjoner, øyelokkplastikker, fettsuging, fettransplantasjon, bukplastikker, og annen kroppsformende kirurgi.