Neseplastikk illustrasjonsbilde

Neseplastikk

Neseplastikk er operasjon på nesen eller neseskilleveggen. Det kan være flere grunner til at noen ønsker å operere nesen sin. Det kan være medfødte lidelser, at de puster dårlig gjennom nesen eller av estesiske årsaker.

Oversikt

FormålEstesisk eller funksjonelle årsaker
Operasjonstid1-2 time
AnestesiNarkose kombinert med lokalbedøvelse
Optimalt Resultat4-6 mnd
Forventet sykemeldingstid1 uke avhengig av type jobb
Neseplastikk pris45 000,-

Formålet med neseplastikk

Ved kosmetisk neseoperasjon forandres nesens form. Dette gjøres ved å forandre på nesens ben- og bruskstruktur. Huden utenpå nesen røres ikke, den former seg etter hvert til strukturene under. Det betyr at dersom huden er tykk og hoven før operasjonen, vil dette også vedvare etter operasjonen. Alle neser er forskjellige og det er ulike grunner til at en vil forandre på nesen. Noen vil fjerne en stor hump på neseryggen og andre vil løfte en hengende nesetupp. Fordi nesene og ønsket om forandring er svært forskjellig vil hver enkel pasient bli individuelt vurdert før det blir tatt en avgjørelse om operasjon og forholdene blir diskutert med pasienten.

Neseplastikk pris

Neseplastikk pris finner du i våre Plastikkirurgi prislister under nese.

Forberedelser til operasjonen

Du må ikke ha akutte sykdommer som øvre luftveisinfeksjoner, på det tidspunktet du opereres. Du må opplyse din kirurg om kroniske sykdommer, allergi og medikament bruk på egenopplysningsskjema og i samtale med legen, siden disse kan medføre økt operasjonsrisiko eller uheldige bi-effekter. Blodfortynnende medikamenter som Acetylsalisylsyre (Albyl E, Dispril, Globoid og lignende), antiflogistika (som Voltaren, Ibux, Naprosyn, Indocid) samt tran og tran preparater (Omega 3) må man stoppe med minst 1-2 uker før operasjonen.

Helsekostpreparater og store mengder hvitløk skal heller ikke taes.

All kirurgi utføres ved vår klinikk på dagbasis, som betyr at man reiser 1-2 timer etter operasjon. Man må ha hjelp til hjemreise og ha en person tilgjengelig døgnet rundt de første par dager. Røyking bør opphøre 6-8 uker før operasjonen, og man bør avstå røyking minst 2 uker etter operasjonen.

Hvis man skal opereres i generell bedøvelse/anestesi må man være fastende 6 timer før inngrepet. Skal man opereres tidlig, (før kl. 10) skal man være fastende etter midnatt. Det er imidlertid tilrådelig å spise en lett frokost seks timer før operasjon ved oppstart etter kl.12, slik at blodsukkerverdiene ikke blir for lave.

Selve operasjonen

Operasjonen skjer vanligvis under narkose og tar mellom 1-2 timer, avhengig av omfanget på inngrepet. Ettersom vi legger snittet inne i nesen, får du ingen synlige arr. Det er kun ved spesielt kompliserte operasjoner at vi også må legge et snitt på utsiden av nesen. Men arrene er likevel svært diskre.

Ved visse inngrep fester vi midlertidige silikonplater inne i neseborene for å stabilisere vevene. Disse bruker vi å ta bort etter én til to uker. I visse tilfeller kreves brusktransplantat for å skape rett form på nesetippen eller neseryggen og et optimalt estetisk resultat. Da låner vi ben fra øret, et ribbein eller neseskilleveggen.

Når kirurgen har sydd sammen snittene inne i nesen, får du en støttebandasje på nesen, ofte i form av en gips. Og du får en bandasje under nesen for å absorbere blødningene etter operasjonen, denne kan være nødvendig å bytte et par ganger. Du vil få med deg ekstra skift hjem. Etter operasjonen må du bli på oppvåkningen i noen timer for pleie før du blir hentet av pårørende.

Etter operasjonen

Den første uken etter operasjonen, når neseslimhinnen er hoven, kan det være vanskelig å puste gjennom nesen. Etter et par dager bruker hevelsen å avta. Unngå å pille deg i nesen, snyte deg hardt eller bruke nesedråper de første dagene etter operasjonen, da det lett oppstår neseblødning. Etter noe dager kan du evt skylle med saltvann.

Sykepleier vil ta kontakt med pasientene etter operasjonen for å høre at forløpet er iht. forventningene, det vil fange opp ev. komplikasjoner. Ved tvilstilfeller tas pasienten inn til kontroll.

Nesegipsen og evt suturer fjernes etter 1 uke.

Hevelse og blåmerker er vanlig og få, men disse forsvinner i løpet av 2-3 uker.

Det er heller ikke uvanlig med nedsatt følelse og nummenhet i enkelte områder, men disse er som regel forbigående. De fleste pasienter opplever vanligvis ikke noen tydelig smerte, og klarer seg som regel med vanlige smertestillende midler som Paracetamol.

Det er normalt å bli hjemme fra arbeidet i én uke.