lipødem

Forberedelser til lipødemkirurgi

Lipødemkirurgi krever en del forberedelser.

  • Du må ikke ha akutte sykdommer som øvre luftveisinfeksjoner, på det tidspunktet du opereres. Dersom du har nylig gjennomgått Covid-19 (siste 8 ukene) må du ta kontakt med sykehuset.  
  • Du må opplyse kirurgen om kroniske sykdommer, allergi og medikament bruk på helseopplysningsskjema og i samtale med legen, siden disse kan medføre økt operasjonsrisiko eller uheldige bivirkninger.
  • Blodfortynnende medikamenter som Acetylsalisylsyre (Albyl E, og lignende) må man stoppe minst 1-2 uker før operasjonen, forhør deg med legen. Røyking bør opphøre 6-8 uker før operasjonen, og man bør avstå fra røyking minst 2 uker etter operasjonen. 
  • All kirurgi utføres på vårt sykehus og det anbefales at du blir en natt på sykehuset.  
  • Man må ha hjelp til hjemreise, og ha en person tilgjengelig døgnet rundt de første dagene etter hjemkomst.  
  • Ved generell bedøvelse/anestesi må man være fastende 6 timer før inngrepet. Skal man opereres tidlig, (før kl. 10) skal man være fastende etter midnatt. Det er imidlertid tilrådelig å spise en lett frokost seks timer før operasjon ved oppstart etter kl.12, slik at blodsukkerverdiene ikke blir for lave. Man kan drikke klare væsker (vann/saft) inntil 2 timer før operasjon (IKKE melk). 
  • Blodprøver: Tas 1 uke før operasjon. Pasientene får opplysninger om dette i eget skriv.
  • Kompresjonstøy: Man må ha med seg tilpasset kompresjonstøy på operasjonsdagen. Operasjonen kan ikke foretas dersom man ikke har kompresjonstøy. Se eget skriv om kompresjonstøy. Vi anbefaler at du starter opp med kompresjonstøy ca en måned før operasjon for å vende deg til å ta den av og på, samt kjenne på hvordan den sitter/føles. 
  • Pulsator: Har du tilgang til pulsator anbefaler vi at du øver på å ligge i denne. Bruk ca. 30-60 min hver dag, på lavt trykk til å begynne med (20-30). Etter hvert kan du øke til opp mot 45-50.  
  • Farrow-wraps: Dette er kompresjon som du kan ha utenpå kompresjonsbukse eller armer. Disse regulerer du selv stramheten på, og er et fint supplement til kompresjonstøy. Har du Farrow wraps, ta de med på operasjonsdagen  
  • En uke før operasjonen blir det sendt resepter elektronisk til apoteket. Antibiotika skal du begynne å 2 timer før operasjonen. Smertestillende tabletter og blodfortynnende skal brukes i etterkant av operasjon og må medbringes til operasjon.

Mulige komplikasjoner ved lipødemkirurgi 

  • Blodansamling (hematom) kan utvikles etter operasjonen, ettersom fettsuging innebærer store sårflater under huden. Det er derfor meget viktig med forberedelser med kompresjonstøy hjemme (se forberedelser hjemme). Det er meget viktig å bruke kompresjonstøy som avtalt.  
  • Bandasje/tape. Pasienten får informasjon om at det kan komme litt blod i bandasjen og hvordan man skal forholde seg til det. Blir bandasjen gjennomtrukket skal den skiftes, og om det kan være snakk om blødning skal sykehuset kontaktes på vakttelefon.
  • Infeksjon skjer meget sjeldent på vårt sykehus, men kan oppstå etter 2-3 dager. Dette forebygges med god kirurgisk teknikk samt bruk av antibiotika. Hvis man etter 2-3 dager får økt smerte, hevelse, rødme eller feber, skal man ta kontakt med sykehuset, kirurgen eller søke lokal lege/legevakt. 
  • Dårlig sirkulert vev (nekrose) kan oppstå etter denne type kirurgi. Dette er sjeldent og oppstår lettere hos røykere og pasienter med diabetes. Det kan også skje i forbindelse med blodansamling og/eller infeksjon. Godt tilpasset kompresjonstøy er viktig slik at det ikke oppstår sår og eventuelt nekroser under kompresjonstøyet. 
  • Serom: Dette er samling av sårvæske rett under huden. Dette gir en lomme som fylles med væske og det kjennes varmt. Du kan se at det bølger på huden. Kan oftest rettes opp i ved å legge ekstra kompresjon over seromet, f.eks med en silikonplate inni kompresjonen, eller en wrap over. Noen ganger er det nødvendig å tømme seromet, det skal gjøres av kirurg eller sykepleier. 
  • Dren: Ved operasjoner der det blir lagt inn dren etter operasjonen, blir blødningen på drenene kontrollert daglig inntil den er slik at det er tilrådelig å fjerne dem. 
  • Forbigående lav blodprosent

Etter operasjonen 

  • Oppstart av blodfortynnende dagen etter operasjon. 
  • Man kan dusje 6-7 dager etter operasjonen, men utover det skal kompresjonstøyet brukes kontinuerlig i minst 2 til 4 uker eller lenger iht. avtale med kirurgen. OBS smerter. Se eget skriv om kompresjonsbruk i forbindelse med lipødemkirurgi. 
  • Tilsyn av fysioterapeut og oppstart av pulsator etter 4-5 dager. Etter dette anbefaler vi fysioterapi ukentlig, samt bruke pulsator 1-2 ganger daglig dersom ikke annet er avtalt. 
  • 3-4 uker etter operasjon må det tilpasses nytt kompresjonstøy klass 2, måltilpasset og flatstrikket. 
  • Kontroll av sår og Hb (blodprosent) etter 5 dager hos f.eks egen lege eller sykepleier på IbsenSykehuset. Det er helt normalt med Hb på 8-tallet etter operasjon. Er den under 9 anbefaler vi jerntilskudd. Det er normalt å føle seg svimmel ved litt lav blodprosent, så det er viktig å få i seg nok drikke, gjerne litt Farris e.l. for å kompensere. 
  • Sting fjernes hos egen lege eller på IbsenSykehuset etter 10-12 dager. 
  • Sykmelding blir utstedt for 2 uker, men må evt forlenges hos egen lege. 
  • Hevelse og blåmerker er vanlig, men disse forsvinner i løpet av noen uker. Det er heller ikke uvanlig med nedsatt følelse og nummenhet i enkelte områder, men dette er som regel forbigående.  
  • Du kan oppleve stikkende og såre smerter som plutselig kommer og går, dette er også vanlig og ikke farlig. 

Vi anbefaler vi at du overnatter en natt på IbsenSykehuset. Du blir da tilsett av kvalifisert personell gjennom kvelden og natten. Kirurgen snakker med deg før du skrives ut og gir det epikrise og informerer om sykemelding, medisiner og vaktberedskap.  

Kontroller 

Sykepleier vil ta kontakt med pasientene innen 3 dager pr telefon etter operasjonen for å høre at forløpet er i henhold til forventningene. I disse samtalene vil vi fange opp eventuelle komplikasjoner og eventuelle tilleggs kontroller hos kirurg vil bli avtalt. 

Kontroll av sår og Hb (blodprosent) etter 5 dager hos f.eks egen lege eller sykepleier på IbsenSykehuset. Det er helt normalt med Hb på 8-tallet etter operasjon. Er den under 9 anbefaler vi jerntilskudd. Det er normalt å føle seg svimmel ved litt lav blodprosent, så det er viktig å få i seg nok drikke, gjerne litt Farris e.l. for å kompensere. Siste kontroll er etter 12 måneder. 

Når foreligger det endelige resultatet? 

Man ser rett etter operasjonen et mindre volum og forbedret kontur, men i løpet av 3-4 dager får man relativt stor hevelse. Denne avtar betydelig etter 10-14 dager. I løpet av denne tiden blir kompresjonstøyet noe mindre stramt og mer behagelig å ha på. Det endelige resultatet ser man først etter 4-6 måneder. Da lipødemkirurgi gjerne innebærer flere inngrep, kan det ta lang tid før det endelige resultatet med tanke på volumforbedringene foreligger. De aller fleste merker reduksjon av smerter etter noen dager. Selv om lipødemkirurgi ikke er kosmetisk gjør vi vårt beste for at du også skal få et godt estetisk resultat.