Trang ryggmargskanal

ryggkirurgi

Spinal stenose betyr «trang ryggmargskanal» det vil si at det er for dårlig plass for ryggmarg og nerver på grunn av aldersforandringer.

Innsnevringen medfører risiko for trykk på nerverøtter, noe som kan føre til ryggsmerter med utstråling til sete og lår eller legger.

Oversikt

Formål Fjerne årsaken til smerter og evt lammelser, inkontinens
Operasjonstid 45 – 120 min avhengig av nivåer
Anestesi: Narkose kombinert med lokal bedøvelse
Optimalt Resultat Etter helingsfase 3-6 måneder
Forventet sykemeldingstid 2–6 uker avhengig av type jobb
Pris -Trykk her for å se pris -

Årsak

Aldersslitasje medfører forkalkninger i ryggvirvlene og sammenfall av mellomvirvelskiver. Medvirkende årsaker kan være tidligere brudd i ryggen, glidning (spondylolistese) og arrvev etter tidligere ryggoperasjon.

Operasjonsindikasjon

Dersom plagene er så uttalte at det vurderes å kunne være behov for behandling, er det aktuelt å utrede med MR eller CT for å bedømme plassforholdene i ryggkanalen (spinalkanalen) og rundt nerverøttene som kommer ut fra ryggmargen. Røntgen bilde stående av korsryggen( Rtg LS kolumna) gir tillegsinformasjon om evt glidning av en ryggvirvel i forhold til virvelen over eller under.

Behandlingsmetode

I de fleste tilfellene består behandlingen i at du må ta hensyn til ryggen din. Du må være litt mer forsiktig med større fysiske belastninger. I perioder med mye plager bør du midlertidig avlaste ryggen og være varsom med å bøye, løfte eller vri ryggen. Mosjoner, bruk kroppen, dersom du får det til, gjerne sykle. Øvelser hos fysioterapeut kan også være til hjelp. Operasjon er aktuelt når gangdistansen blir uakseptabel kort, ved mer kontinuerlige smerter og når det en sjelden gang oppstår problemer med kontroll over urinveiene og endetarmen.

Pris