Prolaps i ryggen

Prolaps rygg
 

Prolaps i ryggen? Våre dyktige ortopeder kan hjelpe deg. 

Mellomvirvelskivene har en bløt kjerne (nucleus pulposus) som er omsluttet av en litt hardere ring (anulus fibrosus). Når man er ung inneholder mellomvirvelskivene en del vann, men med årene tørker de inn og blir tynnere.  Den bløte kjernen kan tyte ut (prolabere) gjennom den harde ringen og gi en skivebukning baktil mot nerverøttene som går fra spinalkanalen og ut i beina. En slik bukning kan sprenge seg ut baktil, og da kaller man det gjerne for en skiveprolaps.

Årsak

Ingen kan med sikkerhet si hvorfor man får en skiveprolaps, men vi vet at arv disponerer for tilstanden. Vi vet også at det er en overhyppighet av røykere som får prolaps i ryggen. Tunge løft kan være utløsende faktor, men hos mange pasienter kan man ikke finner noen sikker utløsende faktor.

 

BESTILL TIME

Operasjonsindikasjon

De typiske symptomene er smerteutståling ut i sete, på utsiden av lår og legg og noen ganger utstråling helt ut i foten. Refleksene i beinet kan være svekkede eller utslokkede. Noen ganger opplever pasientene kraftsvikt, spesielt for kraften i ankelen. Manglende evne til å stå på tå- og eller hæl, eller manglende evne til å strekke uti kneet eller i hoften.

Enkelte pasienter opplever problemer med å late vannet, og /eller manglende kontroll på lukkemuskelen i endetarmen. Nedsatt følelse i skrittet og manglende evne til å late vannet (urinretensjon) er et alvorlig symptom, og noen ganger er det da indikasjon for akutt operativ behandling. Dette gjelder også ved raskt forverrende kraftsvikt/lammelser i beinet. Lett kraftsvikt og nummenhet i beinet et vanlig symptom ved skiveprolaps i korsryggen.

Behandlingsmetode

Det må være et samsvar mellom symptomene, dvs smerteutstråling og det man finner på MR-undersøkelse. Operasjon er sjelden indisert dersom ryggsmerter er det overveiende symptomet. Et prolaps trenger ikke alltid operasjon, 60-70% blir bedre eller helt bra innen 3 mnd. I løpet av 1ett år vil mange prolaps gradvis skrumpe inn. Symptomene avtar ofte lenge før.

Pris