Underlivsfremfall

Underlivsfremfall
 

Underlivsfremfall (underlivsprolaps) skyldes at strukturer i kvinnens bekkenregion presser seg ned i skjeden, eller kommer frem i skjedeåpningen.

Det kan være skjedeveggen selv, urinblæren, endetarmen eller livmoren som presses ned og frem. Underlivsfremfall er en relativt hyppig forekommende medisinsk tilstand, og kan ramme de fleste. Halvparten av alle voksne kvinner som har født barn får svekket skjedevegg, det samme gjelder 1-2% av de som ikke har født. Ca. 2 ut av 1000 kvinner trenger operativ behandling.

Oversikt

Formål Behandling av underlivsprolaps
Operasjonstid Varierer
Anestesi Narkose
Optimalt Resultat 3 måneder
Forventet sykemeldingstid 4-6 uker
Pris - Trykk her for å se pris -
Underlivsfremfall (underlivsprolaps) skyldes at strukturer i kvinnens bekkenregion presser seg ned i skjeden, eller kommer frem i skjedeåpningen. Det kan være skjedeveggen selv, urinblæren, endetarmen eller livmoren som presses ned og frem. Underlivsfremfall er en relativt hyppig forekommende medisinsk tilstand, og kan ramme de fleste. Halvparten av alle voksne kvinner som har født barn får svekket skjedevegg, det samme gjelder 1-2% av de som ikke har født. Ca. 2 ut av 1000 kvinner trenger operativ behandling.

Hvordan behandles prolaps?

En operativ behandling av underlivsfremfall vil hjelpe deg å bli kvitt prolaps. Hvis det er betydelig fremfall kan en vaginal hysterektomi også anbefales – dette er et inngrep hvor livmoren din blir fjernet. Disse prosedyrene er ikke egnet eller anbefalt for kvinner som planlegger å få barn, da ytterlige svangerskap kan påvirke forandringene som er gjort gjennom operasjon og resultere i et nytt prolaps. Det er derfor best og vurdere operasjon av prolaps når du ikke ønsker og få flere barn.

Hva er symptomene?

De som opplever alvorlig prolaps vil kunne se og føle at noe kommer ut av skjedeåpningen. De fleste kvinner har en mild prolaps, som vil si at organene presser seg ned i skjeden men ikke kommer ut av skjedeåpningen. Noen kvinner med mild prolaps og de med alvorlig prolaps opplever ofte en eller flere av disse symptomene:
 • En tung eller «mett» følelse i bekkenregionen
 • Ubehag i nedre mage eller bekken
 • Smerte eller ubehag under samleie
 • Vanskeligheter med å tisse eller gå på do 

Typer fremfall

Underlivsfremall kan påvirke den fremre, midterste eller bakre delen av kvinners bekkenregion. De mest vanlige typene av prolaps er:
 • Fremfall av endetarm,
 • Fremfall av blære
 • Nedfall av både skjedevegger og livmor
 • Fremfall av både skjede og livmor som kommer ut av skjedeåpningen
Det er mulig og ha flere av disse typene på samme tid 

Hvorfor skjer underlivsfremfall?

Prolaps kommer av at vevet som støtter eller holder oppe strukturene i bekkenregionen har blitt svekket. Selv om det sjelden foreligger kun en årsak, er risikoen for å oppleve underlivsfremfall større i disse tilfellene:
 • Alder – prolaps er vanligere når man blir eldre
 • Fødsel, særlig hvis du har hatt en lang eller vanskelig fødsel, eller om du har født flere eller veldig store barn – nesten halvparten av alle kvinner som har fått barn opplever en form for underlivsfremfall
 • Forandringer forårsaket av overgangsalder – slik som svekking av vev og lave nivåer av hormonet østrogen
 • Overvekt og fedme
 • Tidligere underlivsfremfall
 • Gjentagende tunge løft eller manuelt arbeid
 • Hosting eller snysing over lengre tid – for eksempel, hvis du røyker eller har allergier
 • Gjentagende forstoppelse 

Komplikasjoner

Undersøkelser viser at ca. 90 % av alle kvinner er fornøyd med operasjonsresultatet. Det er imidlertid ikke til å unngå at enkelte pasientforløp og resultater ikke blir som planlagt. Hvis man etter 2-3 dager får økende smerte, hevelse, rødme og feber, skal man ta kontakt med kirurgen på IbsenSykehuset, eller egen lege/legevakt (hvis vår kirurg er utilgjengelig). Oppstår urinveisinfeksjon eller annen infeksjonen må dette behandles med antibiotika. Alvorlige komplikasjoner forekommer i færre enn 1% av tilfellene. Disse kan oppstå i urinveier og strukturer rundt skjeden. Det er rapportert smerter ved samleie, og ca. 10 % av de som får operert inn nett opplever noe mer urinlekkasje. Komplikasjoner er til en viss grad påregnelige og kan kreve nytt inngrep for å få optimalt resultat. Hos 5-10% av pasientene kan det oppstå ordnes enkelt ved å klippe bort den delen av nettet som ikke påvirker langvarig resultat.