Kostholdsendringer

Kost

En vektoperasjon innebærer at man reduserer magesekkens størrelse og at mengden mat du kan spise i framtiden blir kraftig redusert, noe som gir vektreduksjon. Dette påvirker din måte å spise på og leder til visse kostholdsforandringer. Etter operasjonen gjennomgår du en kostrehabilitering som leder deg tilbake til et mer normal kosthold. Det å kunne spise en mindre mengde mat øker behovet for et sunt og helseriktig kosthold, dels for at du skal føle deg bra og dels for at kroppen daglig skal få i seg alle viktige næringsstoffer og dermed unngå mangelsykdommer på lang sikt.

Uavhengig av hvilken type operasjon du kommer til å gjennomgå er det viktig at du forbereder deg. En vellykket operasjon innebærer ikke bare at du følger de kostholdsråd som du får, men også hvordan du tilpasser deg til din nye spisemåte, din nye spiseatferd og ikke minst dine nye levevaner. Forbered deg ved å analysere din aktuelle situasjon og se operasjonen som ditt store "Helseprosjekt". Hva må jeg endre på i mitt liv for å føle med bedre? Behøver jeg å bevege meg mer? Stresser jeg for mye? Hvordan bør jeg spise i framtiden for å føle meg bedre?

Vektoperasjonens kostforandringer

Etter operasjonen kan din magesekk håndtere måltider på ca. 2 – 2,5 dl per måltid. Etter noen måneder kommer den til å stabilisere seg, men det er viktig at du respekterer den angitte mengden mat for ikke å tøye ut magesekken noe som med tiden vil øke risikoen for vektoppgang. For å dekke kroppens næringsbehov må du dele opp måltidene dine i 3 hovedmåltider og 3 mellommåltider per dag. Mellommåltidene er obligatoriske og kompletterer næringsmessig det du ikke spiser til hovedmåltidene.

For ikke å provosere magesekken er det viktig at du tygger maten godt, minst 15-20 ganger før du svelger. Magesekken er en muskel som bearbeider maten til en finmalt konsistens før den føres ut i tarmen der næringsopptaket skjer. Etter operasjonen er denne funksjonen nedsatt og derfor må du tygge maten ordentlig i munnen før du svelger. Hovedmåltidene bør ta ca. 30 min og mellommåltidene 15-20 min.

Det er viktig at du ikke drikker samtidig som du spiser ettersom magesekkens volum er for lite til å ta hånd om både væske og mat. Magesekken kan i så fall tømme seg for fort hvilket gjør at kroppen ikke rekker å ta opp all næringen og du får en dårligere metthetsfølelse. Drikk regelmessig vann i små slurker i løpet av dagen, men unngå kullsyreholdige drikker som øker magesyresproduksjonen med halsbrann og økt risiko for å utvide magesekken som resultat.

Etter en vektoperasjon kan enkelte personer oppleve smaksforandringer, noe som antagelig kommer av en mer regelmessig måltidsrytme som igjen regulerer blodsukkeret og andre viktige hormoner som inngår i det komplekse systemet i vår fordøyelse. Din personlige følsomhet kan være vanskelig å oppdage før operasjonen, men du kommer til å finne ut av det med tiden. En annen bivirkning er økt følsomhet for visse typer mat eller retter som f.eks. for fet eller tungtfordøyelig mat hvilket kan føre til kvalme. En laktoseintoleranse med urolig og luftfylt mage er ganske vanlig og vi råder derfor pasientene til å bruke laktosefri melk allerede direkte etter operasjonen. Yoghurtprodukter og surmelksprodukter pleier derimot å tolereres bra.

For deg som gjennomgår en GBP operasjon kan visse problemer med "dumping" oppstå, noe som kommer av et for stort inntak av raske karbohydrater så som søtsaker, leskedrikker, bakverk, hvitt brød, pasta eller hvit ris. Dette kan lede til en kraftig hypoglycemi som innebærer svimmelhet, hjerteklapp, svettetokter, kvalme, blodtrykksfall og diaré, men ubehaget forsvinner en kort stund etter måltidet.

Kostrehabiliteringen

Kostrehabiliteringen er en periode direkte etter operasjonen der du kommer til å måtte spise en spesiell kost som lar magesekken hvile etter inngrepet, og som siden leder deg tilbake til mer normal kost.

Fase 1:
Kun flytende kost i form av finmalte grønnsakssupper, surmelk- og yoghurtprodukter uten biter, velling, melk, fruktsupper og næringsdrikker. Her er det praktisk å benytte seg av en stavmikser. Fasen varer i ca. 10-14 dager.

Fase 2:
Purékost er en overgang fra flytende kost til normal kost og dette er tiden da magesekken får venne seg til å arbeide igjen. I begynnelsen av denne fasen skal maten bestå av finmalte puréer med kokt fisk/kjøtt, kokte grønnsaker, melkeprodukter, fruktkompotter og litt fersk frukt. Puréene går siden over i fastere konsistens, og til slutt til mindre biter som skal tygges godt. Puréfasen bør ta ca 3-4 uker etter både Sleeve- og GBP operasjonene.

Fase 3:
Tiden er nå inne for å innføre mer fiberrik mat som f.eks. mørkt brød, müsli, råris, fullkornsprodukter og råkost. Du må teste deg frem til hva du tåler og ikke tåler, og i løpet av noen måneder oppdager du din personlige følsomhet. Kanskje har du nå behov for å gå igjennom dine matlagningsrutiner, tilpasse dine favorittoppskrifter og se over dine gamle matvaner. Det er viktig å forstå at en vellykket vektoperasjon avhenger av hvordan du tilpasser deg til din nye livsstil.

Kostoppfølging

Når du har bestemt deg for en vektoperasjon kommer du før operasjonen til å få detaljert informasjon om kostholdet i de ulike fasene. Oppfølgingen skjer det neste året i form av personlig rådgivning per telefon eller mail, samt vår livsstilskole.

For deg som har større overvekt, BMI > 45, og trenger å gå ned noen kilo før operasjonen, så kan vi tilby hjelp i form av individuelle kostholdsprogram basert på en personlig kostholdsanalyse. For mer informasjon kontakt vår livsstilsveileder.