Fødselsskader

Har du uønskede endringer i underlivet etter fødsel? Hos IbsenSykehuset har vi dyktige gynekologer og kirurger som kan rette opp i vaginal forløsning, rifter og andre fødselsskader mellom fremre del av bekkenringen og halebeinet.

Ulike typer fødselsskader

Omtrent en tredjedel av alle gynekologiske rekonstruktive inngrep, som er utført av kirurger innen plastikkirurgi, involverer behandling av fødselsskader. Fødselsskade defineres som uønskede endringer i området mellom fremre del av bekkenringen og halebeinet. Faglig deles det gjerne inn i to deler:

  • Fremre del: kjønnslepper, fremre skjedevegg, urinrør og klitoris
  • Bakre del: bakre skjedevegg, muskulatur og vev i bekkenbunnen, samt endetarmsmuskulatur og endetarm

Det skilles også mellom overfladiske og dypere skader.

Forandringer i underlivet etter fødsel

Vaginal forløsning utgjør ca. 85 % av alle fødsler. Det er en naturlig måte å føde barn på, og er forbundet med betydelig færre komplikasjoner enn fødsel ved keisersnitt. Imidlertid kan vaginal fødsel forårsake forandringer i underlivet; de fleste av disse må betraktes som forventede følgetilstander, mens enkelte er av mer alvorlig karakter. Lettere skader kan f.eks. være forandret utseende på skjedeåpning eller påvirkning av muskulatur og bånd i bekkenet. Skader som leder til fremfall av bekkenorganer, som påvirker samliv, vannlating og avføring regnes som mer omfattende.

En del kvinner opplever uønskede forandringer på grunn av rifter og skader etter fødselen. Foruten rifter og synlige forandringer kan man utvikle ulike grader av funksjonsnedsettelse. De vanligste plagene er smerter eller endret opplevelse ved samleie. Noen får vanskeligheter med å holde på avføring, luft og urin. Dette kan oppleves som vanskelig i sosiale sammenhenger og dermed bidra til å forringe ens livskvalitet.

Det har vært en stor utvikling innen vaginal kirurgi i siste 10 årene, og de fleste fødselsskader kan nå korrigeres av en kirurg. Ved IbsenSykehuset har vi gynekologer med stor kirurgisk kompetanse innen denne type problemstillinger. Er du kvinne og vil vite hva vi kan gjøre for deg? Ta kontakt og be om en konsultasjon hos vår gynekolog!

Vi tilbyr behandling innenfor:

Forberedelser

Før operasjonen

Pasienten fyller ut et egenopplysningsskjema for å avdekke om det foreligger alvorlige sykdommer, eller andre tilstander som kan medføre økt operasjonsrisiko. Man skal ikke gjennomgå et slikt inngrep dersom det foreligger en kjent risiko (f.eks. blodpropp innenfor det siste halve året), og pasienten må ikke lide av akutte sykdommer på operasjonsdagen. Det er viktig at huden ved området som skal behandles er intakt på selve operasjonsdagen. Piercing må fjernes om ikke annet er avtalt. Blodfortynnende medikamenter, antiflogistika og tranprodukter (Omega-3) skal ikke inntas de siste to ukene før operasjonen. Vi ønsker å unngå operasjon den andre eller tredje dagen i menstruasjonssyklusen. Vi ber om at våre pasienter ikke drikker alkohol de siste tre dagene før inngrep. Røykere har større risiko for komplikasjoner. Avholdenhet, eller sterk reduksjon av nikotinforbruket, er derfor å anbefale. Røyking bør opphøre fire uker før operasjonen samt at man bør avstå fra røyking minst to uker etter. De aller fleste trenger kun lokalbedøvelse, men om nødvendig tilbyr vi lett sedasjon (intravenøs bedøvelse). Ta kontakt med oss i god tid før operasjonen dersom det er noe du lurer på, eller spør legen når du er inne til konsultasjon.

Før operasjonen får du resept på Diclofenac stikkpiller (50 mg). Du må kjøpe Hibiscrub (oppløsning, 40 mg/ml) på apoteket. Dagen før operasjon og på selve operasjonsdagen skal du dusje hjemme med Hibiscrub. Dette er en desinfiserende såpe som skal skylles av med vann. Ca. en time før operasjon tas en Diclofenac stikkpille rektalt.

Valgfritt: Inngrepet kan utføres med lokalbedøvelse. Du kan imidlertid få både smertestillende og avslappende medisiner som gir deg en lett søvn under operasjonen.

Faste: Gjelder kun for de som har avtalt å få avslappende medisiner. Da skal du være fastende i fem timer før operasjon. Dersom du skal opereres tidlig, f.eks. kl.08.00, starter fasten ved midnatt. Det er imidlertid tilrådelig å spise en lett frokost fem timer før operasjon dersom det er oppstart etter kl.12.00. Dette slik at blodsukkerverdiene ikke blir for lave.

Bestill time

Sentralbord:

47 77 67 00

E-post:

post@ibsensykehusene.no

 

Kontaktskjema