Fødselsskader

Har du uønskede endringer i underlivet etter fødsel? Hos IbsenSykehuset har vi dyktige gynekologer og kirurger som kan rette opp i vaginal forløsning, rifter og andre fødselsskader mellom fremre del av bekkenringen og halebeinet.

Ulike typer fødselsskader

Omtrent en tredjedel av alle gynekologiske rekonstruktive inngrep, som er utført av kirurger innen plastikkirurgi, involverer behandling av fødselsskader. Fødselsskade defineres som uønskede endringer i området mellom fremre del av bekkenringen og halebeinet. Faglig deles det gjerne inn i to deler:

  • Fremre del: kjønnslepper, fremre skjedevegg, urinrør og klitoris
  • Bakre del: bakre skjedevegg, muskulatur og vev i bekkenbunnen, samt endetarmsmuskulatur og endetarm

Det skilles også mellom overfladiske og dypere skader.

Forandringer i underlivet etter fødsel

Vaginal forløsning utgjør ca. 85 % av alle fødsler. Det er en naturlig måte å føde barn på, og er forbundet med betydelig færre komplikasjoner enn fødsel ved keisersnitt. Imidlertid kan vaginal fødsel forårsake forandringer i underlivet; de fleste av disse må betraktes som forventede følgetilstander, mens enkelte er av mer alvorlig karakter. Lettere skader kan f.eks. være forandret utseende på skjedeåpning eller påvirkning av muskulatur og bånd i bekkenet. Skader som leder til fremfall av bekkenorganer, som påvirker samliv, vannlating og avføring regnes som mer omfattende.

En del kvinner opplever uønskede forandringer på grunn av rifter og skader etter fødselen. Foruten rifter og synlige forandringer kan man utvikle ulike grader av funksjonsnedsettelse. De vanligste plagene er smerter eller endret opplevelse ved samleie. Noen får vanskeligheter med å holde på avføring, luft og urin. Dette kan oppleves som vanskelig i sosiale sammenhenger og dermed bidra til å forringe ens livskvalitet.

Det har vært en stor utvikling innen vaginal kirurgi i siste 10 årene, og de fleste fødselsskader kan nå korrigeres av en kirurg. Ved IbsenSykehuset har vi gynekologer med stor kirurgisk kompetanse innen denne type problemstillinger. Er du kvinne og vil vite hva vi kan gjøre for deg? Ta kontakt og be om en konsultasjon hos vår gynekolog!

Vi tilbyr behandling innenfor:

Bestill time

Sentralbord:

47 77 67 00

E-post:

post@ibsensykehusene.no

 

Kontaktskjema